BIST Piyasa Beklentisi

12.06.2015

Piyasa Beklentisi

Dün açılıştan itibaren, cari işlemler dengesi verisinin de etkisiyle bir süre satıcılı seyreden BIST-100 endeksinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamaların siyasi riskleri sınırlamasıyla beraber Dolar/TL'de görülen geri çekilmenin de katkısıyla alıcıların güçlendiğini gördük. İkinci seanstan itibren tepki hareketi güç kazanan BIST-100 endeksi günü %1,38 yükselişle 80.845 seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksi %1,82 artışla, endeksteki yükselişin lokomotifi olmaya devam ederken, sanayi endeksi %0,77 yükselerek endeksteki alıcılı seyire katkıda bulundu.

Dün Nisan ayı cari işlemler dengesi verisinin 3,4 milyar dolar ile beklentilerin üzerinde açık vermesiyle beraber endekste açılış sonrası geri çekilmeler hız kazanmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öğlen saatlerine doğru, hükümet belirsizliğine ilişkin yaptığı olumlu açıklamalar, piyasalar tarafından POZİTİF fiyatlandı ve piyasaların artıya geçtiği görüldü. Dolar/TL kurunda ise bu sırada gevşemelerin etkili olduğunu gördük. Bu açıklamaların pozitif etkisi gün boyu devam etti. Öyle ki, beklentilerin üzerinde %1 olarak açıklanan Otomotiv hariç çekirdek perakende satışlar verisinin fiyatlaması çok sınırlı kaldı. Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarından önce 2,7480 seviyesine kadar yükselen kurun, Dolar endeksi'ndeki (DXY) 95'in üzerindeki hareketlere rağmen pozitif ayrışarak 2,71 seviyelerine doğru geri çekildiğini izledik.

Kapanış sonrası 2,7011'lere kadar geri çekilen Dolar/TL kuru, sabah saatleri itibarıyla 2,7050 seviyelerinden işlem görmekte. Dolar endeksi de dün kapanıştan bu yana yaklaşık %0,2 değer kaybetmiş durumda. Kur cephesinde görülen bu gevşemenin gelişmekte olan piyasalar tarafında OLUMLU fiyatlamalara yol açabileceğini düşünüyoruz.

Bugün gündem ağırlıklı olarak öğleden sonra ABD tarafına yoğunlaşmış durumda. Veri ajandasında fiyatlamalara etki edebilecek maddeler 15.30'da açıklanacak ABD Mayıs ayı ÜFE verisi ile Öncü Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi olacak. Bu verilerin beklentilerin üzerinde açıklanması, ABD tarafında ekonominin ve enflasyonist beklentilerin güçleneceği algısını yaratacağından, gelişmekte olan piyasalarca "OLUMSUZ" algılanabilir.

Yurtdışı piyasalarda Asya tarafında Çin ve Hong Kong öncülüğünde alıcılı bir seyrin hakim olduğunu görüyoruz. Moody's tarafından Çin bankacılık sistemi hakkında yapılan olumlu yorumların, Asya piyasalarına alış yönünde yansıdığını görüyoruz. ABD vadelileri ise hafif düşüşle işlem görüyor. Dün pozitif kapanışlar gördüğümüz Avrupa piyasalarının ise bugün güne düşüşle başlaması bekleniyor.

Dün itibariyle kısa vadeli düşüş trend direncinin hemen altında günü tamamlayan endeksin bugüne alıcılı başlamasını bekliyoruz. Kanal direnci konumunda olan 80.900 seviyesinin üzerinde yaşanacak açılış sonrasında gün içi pozisyonlar açılabilir ve ilk etapta 81.750 direnci hedef alınabilir.

Bugün Açıklanacak Veriler

10.00 İspanya TÜFE-Yıllık May. (Bekl: -%0,2)
12.00 AB Sanayi Üretimi-Yıllık (Bekl: %1,1)
15.00 Hindistan Sanayi Üretimi-Yıllık (Bekl: %1,6)
15.00 Hindistan TÜFE-Yıllık (Bekl: %5,0)
15.30 ABD Çekirdek ÜFE-Aylık (Bekl: %0,7)
15.30 ABD ÜFE-Aylık (Bekl: -%1,1)
17.00 ABD Michigan Tük.Güv.End.(Öncü)-Haz.(B: 91,5)

Yukarı