BIST Piyasa Beklentisi

09.06.2015

Yeni haftaya, seçim sonuçlarının yarattığı "hükümet belirsizliği" ile birlikte %8.1 geri çekilme ile başlayan BIST-100 endeksi, günün devamında kayıplarını bir miktar telafi etse de, günü %5.05 düşüşle 77.805 seviyesinden tamamladı. Bankalar düşüşte %7,39 kayıp ile öncü olurken, sanayi endeksi %3,48 düştü. İşlem hacmi ise son 11 günün en yüksek seviyesi olan 4.7 mlr TL seviyesinde gerçekleşti.

Özellikle bankalar tarafında gün içinde taban olan HALKB ve GARAN'da görülen sert satışlar, bu düşüşte lokomotif oldu. Ayrıca dün derinleşen satışlarla birlikte, endeksin logaritmik bazda 14 yıllık yükselen trendinin kırılması da endeksteki olumsuz havayı teknik anlamda destekledi. Dün TCMB'nin sabah saatlerinde döviz depo faizlerine yaptığı indirim ise endeksi bir miktar destekleyerek tepki hareketlerinin güçlenmesine neden oldu.

Endeks kadar kur tarafı da hareketliydi. Gün açılışında 2,8097'ye kadar yükseliş gösteren Dolar/TL kuru, günün devamında bir miktar gevşeme gösterse de gün kapanışında 2,7670 seviyesinde işlem görüyordu. An itibarıyla Dolar/TL kuru 2,7530-2,7540 bandında seyretmekte. Kurda görülen bu hafif gevşemenin etkisiyle, sert geri çekilmenin ardından tepki hareketinin bir süre etkili olacağını düşünüyoruz. Özellikle veri gündeminin sakin olduğu haftada kurda geri çekilme eğiliminin devam etmesi, endekste dün ikinci seans ile beraber başlayan toparlanma çabasının hafta boyunca devam etmesine neden olabilir.

Dün tamamen seçim ve siyasi ortama ilişkin gelişmelerin fiyatlandığı piyasalarda, önemli bir yurtdışı gündem bulunmazken, yurtiçinde sanayi üretimi verisini takip ettik. Sanayi üretimi, Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,8 artış ile beklentilerin bir miktar üzerinde açıklandı ancak veri etkisi piyasalarda sınırlı kaldı. Yatırımcılar daha çok Çarşamba günü açıklanacak olan 1. Çeyrek büyümesine odaklanmış durumdalar. Bugün ise Euro Bölgesi ilk çeyrek Büyüme rakamları piyasalar tarafından takip edilecek. Ekonominin yıllık bazda %1 büyüme göstermesi bekleniyor. Beklentinin üzerinde açıklanacak bir veri Euro/Dolar paritesi tarafında yukarı yönlü hareketlere neden olabilir.
Sabah saatleri itibariyle Asya'da Endonezya öncülüğünde satıcılı bir seyir hakim. Jakarta borsası an itibariyle %3 aşağıda işlem görüyor. ABD vadelileri bir süredir sürdürdüğü yatay seyrini koruyor. Dün karışık bir seyir gösteren Avrupa borsalarının ise bugüne düşüşle açılması bekleniyor.

Dün yaşanan sert kırılması sonrasında etkili olan tepki alımları sonrasında endeksin gün çubuğunun en üsttünden kapanmasını olumlu buluyoruz.
Bugüne tepki alımlarının devamı ile hafif alıcılı başlamasını beklediğimiz endekste sert kırılması sonrasında etkili olan bu tepki denemeleri ilk etapta sınırlı kalabilir. Bu nedenle gün içi açılmış pozisyonlarda kâr marjlarının sınırlı tutulmasının yararı olacağı kanaatindeyiz. Açılış sonrasında 78.850'yi gün içi işlemlerde ilk direnç seviyesi olarak takip edeceğiz. Bu seviyenin aşılması durumunda ise 79.500-80.000 üst direnç konumunda olacaktır.

Bugün Açıklanacak Veriler

11.30 İngiltere Dış Ticaret Dengesi Nis. (Bekl: -9,9 mlr $)
12.00 AB GSYH Büyüme-Yıllık 1Ç2015 (Bekl: %1)
16.00 ABD NFIB İş Düny. İyim. End. May. (Bekl: 97,1)
17.00 ABD JOLTS İş İmkanları Nis. (Bekl: 5,030 mn)
17.00 ABD Toptan Stoklar-Aylık Nis. (Bekl: %0,2)

Yukarı