BIST Piyasa Beklentisi

08.06.2015

Piyasa Beklentisi

Haftanın son işlem gününde ilk seansı alıcılı geçiren BIST-100 endeksi, ikinci seansta gerek seçim beklentilerine ilişkin fiyatlamalar, gerek beklentinin çok üzerinde gelen Tarım Dışı İstihdam (TDİ) verisinin negatif etkisiyle Cuma gününü %0,67, haftayı ise %1,25 kayıpla 81.943 seviyesinden tamamladı.

Pazar günü gerçekleşen seçimlerin ardından seçim sonuçlarına ilişkin özellikle kur tarafında sert fiyatlamalar olduğunu gördük. Gayriresmi sonuçlara göre tek parti iktidarının oluşmayacağının hemen hemen netleştiği gece saatlerinde Asya seansıyla beraber Dolar/TL'de 2,75, Euro/TL'de ise 3,07 seviyesine doğru sert bir yükseliş gözlemledik. Dolar/TL'deki bu sert yükselişe paralel olarak, koalisyon veya erken seçim seçeneklerinin yaratacağı olumsuzluğu hafta boyunca görebiliriz.

Geride bıraktığımız haftada Dolar/TL kurunun sadece %0,3 değer kazanması (Dolar Endeksindeki (DXY) %0,6'lık değer kaybına nazaran pozitif ayrışmasına rağmen) piyasalardaki hafta boyunca etkili olan satış baskısının kurlardan ziyade seçim beklentilerine ilişkin fiyatlamalardan kaynaklandığını gösteriyor. Öte yandan geçtiğimiz hafta içinde Draghi'nin Yunanistan'a ilişkin verdiği olumlu mesajlarla beraber 1,1380'i gören EUR/USD paritesi hafta başı itibariyle 1,1106 seviyelerine gerilemiş durumda.

Geçtiğimiz haftayı, ABD istihdam piyasasına bağlı ve yoğun bir veri takvimi ile geçirmiştik. Hatırlanacağı üzere öncü veri niteliğindeki ADP Özel sektör istihdamı 201 bin ile beklentilere paralel açıklanmış ancak bu veri istihdam piyasasında toparlanmaya işaret etmişti. TDİ verisi ise 280 bin kişi ile 223 bin kişi olan beklentiyi fazlasıyla aştı. Buna ek olarak %0,3 ile son 4 ayın en sert yükselişini kaydeden ortalama saatlik kazançlar verisi, ABD'de enflasyonist beklentileri güçlendirdi.

Seçimlerden sonra yurtdışı veri etkisinin bir miktar azalacağını ve yurtiçi gündemin daha ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Bugün saat 10:00'da sanayi üretimi verisi açıklanacak. Sanayi üretiminin yıllık bazda %3,1 artış göstermesi bekleniyor. Çarşamba günü açıklanacak olan 1.çeyrek büyüme rakamı ise haftanın en önemli gündem maddesi olarak karşımıza çıkıyor. Ekonominin ilk çeyrekte yıllık bazda %1,6 büyümesi bekleniyor. Perşembe günü ise saat 10:00'da açıklanacak olan cari işlemler dengesini takip edeceğiz. Yıllıklandırılmış cari açığın iyileşme seyrini devam ettirip ettiremeyeceği piyasaların odağında olacak.

Asya piyasalarında Çin ve Hong Kong dışında satıcılı bir seyir hakim. ABD vadelileri ise yataya yakın hafif aşağı bir performans sergiliyor. Avrupa piyasalarının ise güne karışık bir başlangıç yapması bekleniyor.

Seçim sonrasına sert satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 80.300-80.000 bandını ilk destekler olarak takip edeceğiz. Açılış sonrasında etkili olacak satış baskısında bu destek bandının üzerinde kalınamaması halinde gevşeme eğilimini etkisini sürdürecektir. Bu nedenle mevcut pozisyonlarda 80.000'nin altında ısrarcı olunmaması gerektiği fikrindeyiz.

Bugün Açıklanacak Veriler

09:00 Almanya Dış Ticaret Deng. Nis. (Bekl: 19,4 mlr €)
09:00 Almanya Sanayi Üretimi-Yıllık Nis. (Bekl: %0,5)
10:00 Türkiye Sanayi Üretimi-Yıllık Nis. (Bekl: %3,1)
10:00 Türkiye Perk. Satışlar-Yıllık Nis. (Bekl: %3,7)
11:30 AB Sentix Yatırımcı Güveni Haz. (Bekl: 18,5)

 

Yukarı