BIST Piyasa Beklentisi

04.06.2015

Piyasa Beklentisi

Dün tepki alımlarının, özellikle ikinci seansta ECB Başkanı Mario Draghi'nin yaptığı açıklamaların ardından güçlendiğini izledik. İyimserliğin günün geri kalanında da devam ettiği BIST-100 endeksi dün günü %2.42 yükselişle 83.393 seviyesinden tamamladı ve Pazartesi günkü kaybını son iki gündeki yükselişlerle geri aldı.

Dün 17:45 kapanışı itibarıyla 2,6840 seviyesinde bulunan Dolar/TL şu an 2,6890 seviyesinden işlem görüyor. Euro tarafında Draghi'nin açıklamaları sırasında 1.11'in altına gevşeyen paritede açıklamalar sonrasında %1,3 oranında yükseliş görüldü. Sabah itibariyle parite 1,1270 seviyesine kadar yükselmiş durumda. Özellikle parite ve kur tarafındaki güçlenmeye rağmen sert yükselen piyasalarda, bugün bir miktar kâr realizasyonu görülebilir. Yurtdışı tarafta ise ABD piyasalarının gerek faizlerden bağımsız hareket ettiğini gördük. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %2,32 seviyelerinden işlem gördüğü sırada Dow Jones endeksinin günlük değer kazancı %0.80'ler seviyesinde idi.

Dün veri akışının oldukça yoğun olduğu bir gün olmasına rağmen verilerin beklentiler paralelinde açıklanması, fiyatlama etkisini azalttı. Günün ilk verisi olan Mayıs ayı TÜFE verisi %0.56 ile beklentilere paralel açıklandı. Öğleden sonra ise gündemin yoğunlaştığını takip ettik. ECB faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmezken, Draghi yaptığı açıklamalarda, 2016 yılında tahvil alım programının sonlandırılabileceğini ve Yunanistan konusunda güçlü bir anlaşma beklendiğini açıkladı. Günün en önemli verisi olan ADP Özel Sektör İstihdamı 201 Bin kişi ile beklentilere paralel açıklandı ve 6 ay sonra ilk defa yükseliş gösterdi. Bu durum, Tarım Dışı İstihdam tarafında da beklentilere paralel bir veri gelebileceğine işaret ettiğinden veri etkisi sınırlı kaldı. ABD Dış Ticaret tarafında ise piyasların odağında İhracat verileri vardı. İhracat verilerinin 189,9 milyar dolar ile önemli bir değişim göstermediğini gördük. Saat 21:00'da açıklanan Bej Kitap raporunda ise "büyümenin ılımlı olduğu" mesajı verilmeye devam edildi.

Bugün gündemde ise önemli bir veri bulunmuyor. Piyasalar saat 10.00'daki TCMB "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporu ile 15.30'da ABD'deki haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve 1.çeyrek Birim İşgücü Maliyetleri verilerini takip ediyor olacak.

Asya tarafında Çin'de sert satışlar görülüyor. ABD vadelileri ise %0,25-%0,30 civarında değer kaybı gösteriyor. Avrupa piyasalarının ise güne düşüşle açılması bekleniyor.

Teknik anlamda güne hafif satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 82.850 seviyesini ilk ara destek olarak takip edeceğiz. Açılış sonrasında bu desteğe kadar yaşanabilecek geri çekilme sonrasında tutunma çabası ve tepki alımları görebiliriz.

Yukarı