BIST Piyasa Beklentisi

01.06.2015

Piyasa Beklentisi

Cuma günü yatay bir başlangıç yapan ve ikinci seansın başında gelen alışlarla beraber 84.697 seviyesine kadar yükseldikten sonra seans sonuna doğru sert satış baskısı altında kaldı. Bu satışla beraber Cuma gününü %0.7 düşüşle 82.981 seviyesinden tamamlayan endekste haftalık kayıp %3,29 seviyesinde gerçekleşti.

Cuma gece saatlerinde Bank Asya'nın temettü dışındaki ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin TMSF'ye devredildiği haberi kamuoyuna açıklanmıştı. Daha önce yönetim kurulu üyelerini atayan TMSF'nin yönetimi tam anlamıyla devralması, piyasalarda satış baskısını bir miktar artırabilir.

Geçtiğimiz hafta Dolar'ın TL'ye karşı %2,4 değer kazandığı diğer para birimlerine karşı ise değer kazancının daha sınırlı olduğu (DXY sadece %0.9 yükseldi) bir hafta idi. TL'nin bu negatif ayrışması, MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksinin %2,5 değer kaybettiği haftada BIST-100 endeksinin %3,29 değer kaybetmesine neden oldu. Bu ayrışmada, Cuma günü seans sonuna doğru gelen sert satış baskısının etkisi olduğu da unutulmamalı.

Geride bıraktığımız haftada piyasalarda ABD büyüme ve Dayanıklı Tüketim Malları siparişleri verilerini yakından takip ettik. Salı açıklanan dayanıklı tüketim malları siparişlerinde gerek manşet gerek çekirdek veride beklentilerden çok sapmayan rakamlar açıklanırken, Savunma hariç verinin %1 ile beklentilerin oldukça üzerinde açıklanması önemli etki yarattı. Cuma açıklanan verilerde ise ABD ekonomisinin revize tahmin verilere göre beklentilere paralel %0.8 seviyesinde daraldı.

Bu haftanın öne çıkan iki önemli verisi; ABD'de Cuma 15:30'da açıklanacak olan tarımdışı istihdam (TDİ) verileri ile yurtiçinde Çarşamba günü açıklanacak olan TÜFE rakamları olacak. ABD'de TDİ'ın yapılan tahminlere göre 227 Bin kişi olarak açıklanması bekleniyor. TDİ verisine öncü olabilecek verilerden Çarşamba günü 15:15'de ADP Özel Sektör İstihdamı tarafında da mevcut düşüş seyrinin devam edip etmediği takip edilecek. Yurtiçi TÜFE verisinin ise belirgin bir iyileşmeye işaret etmediği sürece piyasa etkisinin daha sınırlı kalacağını düşünüyoruz. Mevcut beklentiler, aylık TÜFE'nin %0,6 olarak açıklanacağı yönünde.

Geçtiğimiz hafta içinde toparlanma çabasında olan teknik göstergelerin Cuma günü yaşanan satışlar sonrasında tekrar güç kaybettiğini görüyoruz. Ayrıca 50-100 günlük gibi orta ve uzun vadeli ortalamaların altında haftanın tamamlanmasını zayıf görünüm arttırıyor. Haftaya satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 200 günlük (üssel) ortalamanın geçtiği seviye olan 82.250'yi ilk destek olarak takip edeceğiz.
Asya borsalarında Çin öncülüğünde pozitif bir seyir hakim. ABD vadelileri ise yaklaşık %0,20-0,25 seviyesinde yukarıda seyrediyor. Avrupa borsalarının ise yeni haftaya pozitif bir açılış yapması bekleniyor. Yurtdışındaki bu yukarı yönlü seyir, açılışta beklediğimiz satış baskısını bir miktar sınırlayıcı etki yapabilir.

Bugün Açıklanacak Veriler

10.00 TR İmalat PMI May. (Bekl: 49,9)
10.50 Fransa İmalat PMI May. (Bekl: 49,3)
10.55 Almanya İmalat PMI May. (Bekl: 51,4)
11.00 AB İmalat PMI May. (Bekl: 52,3)
11.30 İngiltere İmalat PMI May. (Bekl: 52,5)
15.00 Almanya TÜFE-Yıllık (Öncü) May. (Bekl: %0,7)
15.30 ABD Kişisel Gelirler-Aylık Nis. (Bekl: %0,3)
16.05 ABD Fed/Rosengren konuşacak.
16.45 ABD İmalat PMI May. (Bekl: 53,8)
17.00 ABD İnşaat Harcamaları-Aylık (Bekl: %0,7)

Yukarı