BIST Piyasa Beklentisi

27.05.2015

Piyasa Beklentisi

Dün güne satıcılı bir başlangıç yapan endekste, gün içinde dalgalı bir seyir görüldü ve günü %1,09 düşüşle 83.649 seviyesinden tamamladı. Satışlar bu kez Bankalar değil sanayi hisseleri temelinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi %0,50 gibi düşük bir seviyede geri çekilme ile günü tamamlarken, sanayi endeksi %2,18 düşüş gösterdi.

Özellikle Avrupa ve ABD piyasalarındaki sert düşüş ve TL'nin Dolar karşısındaki değer kaybı, gün içinde satış baskısının bir süre hakim olmasına neden oldu. ABD'den açıklanan verilerin iç piyasaya etkisinin sınırlı kaldığı ve ağırlıklı olarak iç siyasi gündemin piyasa oyuncuları tarafından yakından takip edildiği görüldü. Özellikle seans sonuna doğru HDP'nin İstanbul mitingine izin verilmemesi haberi kapanışta satış baskısının temel nedeni oldu.

Dün günün önemli verisi, ABD'de açıklanan dayanıklı tüketim malları siparişleri idi. Nisan ayında manşet veri %0,5 düşüş gösterirken, Ulaştırma hariç çekirdek veri %0,5 artış gösterdi. Her iki verinin beklentilere paralel açıklanması sonucu piyasa etkisi sınırlı kaldı. Öte yandan açıklanan Tüketici Güven endeksi 95.4, yeni konut satışları ise 514 bin adet ile ile beklentilerin hafif üzerinde açıklandı. Bu veriler iç dinamiklere ek olarak satış baskısının bir miktar derinleşmesine neden oldu.

Bugün yurtdışından önemli bir veri akışı bulunmuyor. Saat 14.30'da açıklanacak olan PPK toplantı tutanakları ise önemli iç veri olarak görülmesine rağmen piyasa üzerindeki etkisinin sınırlı kalacağını düşünüyoruz. Yurtdışı piyasalardan ayrışan ve iç gündeme odaklı bir süreç geçilen endeks gün içinde gelen haber akışlarına duyarlılık sürüyor. Bu nedenle endekste bir süre daha yükseliş denemelerinin sınırlı kalabilir ve zayıf seyrin etkili olmasını sürdürebilir.

Bugün Asya borsalarında karışık seyir etkilisini sürdürürken, ABD vadelileri an itibarıyla %0.14oranında hafif ekside işlem görüyor. Avrupa borsalarının ise güne hafif alıcılı başlaması bekleniyor.

Güne hafif tepki alımları ile başlamasını beklediğimiz endekse teknik olarak baktığımızda ise teknik göstergelerdeki bozulmanın sürdüğünü görüyoruz. Gün içinde yaşanabilecek tepki denemelerinde güç kazanabilmesi için 100 günlük (üssel) ortalamanın da geçtiği ve 83.750 seviyesinin üzerinde kalınmalı aksi halde gevşeme eğilimi etkisini sürdürecektir.

Bugün Açıklanacak Veriler

09.00 Almanya GfK Tüketici Güven End. Haz. (Bekl: 10)
09.45 Fransa Tüketici Güv. End. May. (Bekl: 95)
14.30 TR TCMB PPK Toplantı Tutanakları
17.00 Kanada BoC Faiz Kararı (Bekl: %0,75)
G7 Ekonomi Bakanları Toplantısı Almanya'da başlıyor.

Yukarı