BIST Piyasa Beklentisi

24.04.2015

BIST100 Endeksi 23 Nisan tatili öncesinde en düşük 83.718 ile en yüksek 84.770 seviyeleri arasında yaklaşık 1.000 puan dalgalandı ve günü %0.59 gerileyerek 83.780 puanda tamamladı. Bir önceki gün %3.0 yükselen Banka Endeksi %1.83 gerilerken, Sanayi Endeksi ise önceki günün %2.14'lük kazanımını %0.06'lık sınırlı değişimle korumayı başardı. İşlem hacmi ise 4.557mnTL ile haftalık ortalamasının üzerinde gerçekleşti.

Hatırlanacağı üzere endeks bir önceki gün %2.4 değer kazanarak 84.277 puanda kapanmış ve alımların özellikle II. seansa yığılması ve nefes almadan ilerlemesi nedeniyle de hisselerin ağırlıklı ortalama fiyatları oldukça aşağıda kalmıştı. Dolayısıyla bir sonraki gün endeksin 1.000 puanlık bir bant içinde hareket ederek dalgalanmasını söz konusu hızlı alımların sindirilmesi olarak yorumluyoruz. Böylece mola vermeden geçilen endeksin önceki tepelerinin yer aldığı yaklaşık 83.750 seviyesi etrafında da belli bir maliyet oluşumu gerçekleştiği fikrindeyiz. Bu nedenle söz konusu seviyenin endeksin yeni geçiş bölgesi olarak izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu tespit ışığında da endeksin 83.750 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yükseliş eğilimini koruyacağını tersi durumda ise gerileme eğilimine gireceğini tahmin ediyoruz.

TCMB son PPK toplantısında tüm politika koridoru parametrelerini değiştirmemeyi tercih etti. Bizim ve piyasanın tahminlerine paralel olan bu karar Ocak-Şubat dönemindeki gevşeme adımlarının ardından ikinci ayda da beklemede kalınması anlamına geliyor. TCMB'nin resmi politika faizini teşkil eden 1-haftalık repo ihale oranı %7,5'te bırakılırken, gecelik borç alma ve verme oranları da %7,25 ve %10,75 olarak korundu. Banka'nın bir hafta önceden toplantı ajandasında yer alacağını duyurduğu TL cinsi ZK'lar için ödenen telafi faizinin yükseltilmesi ve döviz depo oranlarının düşürülmesi yönündeki adımlar da toplantıda karara bağlandı. Sonuç olarak alınan kararlar TL'nin desteklenmesi adına daha fazla adım atılmasını bekleyenleri tatmin etmedi. Önceki haftaki duyuruda yer alan "...gerekli görülmesi halinde finansal piyasalardaki istikrarı destekleyici yönde ilave tedbirler de ele alınabilecektir." ifadesi piyasalarda daha sıkılaştırıcı adımların atılacağı beklentisini güçlendirmişti. Ancak Banka'nın likidite politikasında herhangi bir taahhüt vermek yerine bunun takdirini günlük bazda kendisinin vermeyi tercih ettiği anlaşılıyor.

TCMB'nin piyasa oyuncularını ikna edemeyen kararları sonrası TL'deki satış baskısı beklendiği üzere hızla arttı. 23 Nisan'da resmi tatil nedeniyle likiditenin oldukça düşük seyrettiği dün ise USDTRY 2.7343 ile tarihi rekorunu yeniledikten sonra ABD'den gelen zayıf ekonomik verilerin Fed'in Haziran'da faiz artıracağı ihtimalini zayıflatması nedeniyle yönünü aşağı çevirdi. Seçim sonuçlarına ilişkin belirsizliğin TL ve TL cinsi yatırım araçlarında satış baskısı yaratmaya devam ederken piyasalarda TCMB'nin likidite adımları yakından izlenecek.

ABD'de dün Nasdaq endeksinin 15 yıllık tarihi rekorunu aşmasının ardından bugün Asya borsaları karışık ama satıcılı bir seyir izliyor. ABD vadelileri de karışık işlem görüyor; Avrupa borsalarının ise %0.35 alıcılı açılması bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
11.00 Almanya IFO İş Ortamı End. Nis. (Bekl: 108.4)
11.00 Almanya IFO Cari Durum End. Nis. (Bekl: 112.4)
11.00 Almanya IFO Eko. Bekl. End. Nis. (Bekl: 103.9)
14.30 TR Kapasite Kul. Oranı Nis. (Bekl: %71.3)
14.30 TR Reel Kesim Güv. End. Nis. (Bekl: 103.4)
15.30 ABD Dayanıklı Tük. Mal. Sip. Nis. (B: %0.6)
15.30 ABD Day. Tük. Mal.Sip.(Ulş. Har.) (B: %0.3)
AB Eurogroup Toplantısı

Yukarı