BIST Piyasa Beklentisi

21.04.2015

BIST100 Endeksi dün önce 83.077 seviyesine %0.80 yükselmesinin ardından %0.30 eksiye geçerek 82.167 seviyesini gördü ve günü %0.14 gerileyerek 82.302 puanda tamamladı. Banka Endeksi %0.93 değer kaybederken, Sanayi Endeksi %0.24 yükseldi. İşlem hacmi haftalık ortalamasının altında 3.178 TL olarak gerçekleşti.

Geçtiğimiz hafta USD bazında %2.9 ile gelişen ülke piyasaları (EM) içinde Hindistan'dan sonra en çok düşen Borsa İstanbul dün de negatif ayrışmaya devam etti. Hindistan yeni haftaya da en çok değer kaybeden borsa olarak başlarken Türkiye'de son 5 arasında yer aldı. Türk Lirası ise geçtiğimiz hafta USD karşısında %1.9 ile en çok değer kaybeden olmuştu. Yeni haftaya da %0.8 düşerek başladı ve Hindistan Rupisinden sonra en çok değer kaybeden oldu.

Brent petrol fiyatlarının geçtiğimiz hafta %9.5 değer kazanması petrol ihraç eden ülkeleri olumlu, petrol bağımlısı olan ülkeleri (Hindistan, Türkiye gibi) ise olumsuz etkilemiş görünüyordu. Ancak dün Brent petrol fiyatlarının oldukça sınırlı değişim göstermiş olmasına rağmen aynı ülke borsalarının en çok değer kaybediyor olması dikkat çekiyor. Hindistan'da yabancı yatırımcılara geriye dönük vergi salınacağı söylentisi piyasaları olumsuz etkilemiş görünürken, yurt içinde ise seçim sonrasına dair siyasi belirsizlikler TL'deki negatif ayrışmayı belirginleşiyor ve Borsa İstanbul'a olumsuz yansıyor.

Türk Lirası dün itibarıyla yolsuzluk skandalı ile yıl içinde sert değer yitiren Brezilya Reali'ni de geride bırakarak USD karşısında yılbaşından itibaren en çok değer kaybeden para birimi oldu. Yıl içinde TL %13.8, Brezilya Reali ise %13.6 değer kaybetti. TL'deki değer kaybında TCMB'nin yarınki toplantısında faiz politikasını siyasi nedenlerden ötürü kullanamayacağı görüşünün de etkili olduğunu belirtiliyor. TCMB'nin Çarşamba günü yapacağı toplantının bu anlamda önemli olacağı ve piyasa oyuncularını ikna edemediği sürece de TL'deki satış baskısının süreceği anlaşılıyor.

Bugün Asya'da Çin'in ekonomiyi destekleyici adımlarının olumlu etkileri gözlenirken, nakit sıkıntısı çeken Yunanistan'ın temerrüde düşebileceğine yönelik endişelerle EURUSD paritesi geriliyor. ABD vadelileri %0.25 artıda işlem görüyor; Avrupa borsalarının ise karışık açılması bekleniyor. Piyasalarda bugün Yunanistan ile ilgili gelişmeler ve saat 12.00'de açıklanacak Almanya ZEW endeksinin yakından izlenecek.

Bugün Açıklanacak Veriler
12.00 Almanya Zew Cari Durum End. Nis. (B: 56)
12.00 Almanya Zew Eko. Durum End. Nis. (B: 55.5)
12.00 AB Zew Eko. Durum End. Nis. (B: 63.7)
15.55 ABD Kırmızı Kitap-Aylık

Yukarı