BIST Piyasa Beklentisi

25.12.2014

BIST100 Endeksi dün 85.031-84.343 seviyeleri arasında kalan toplam 388 puanlık bir bant içinde hareket etti ve günü 84.487 seviyesinde ve %0.39 değer artışıyla tamamladı. İşlem hacmi ise 1.949mn TL ile haftalık ortalamasının yaklaşık yarısı ölçüsünde gerçekleşti. Noel tatili ve yeni yılın yaklaşması ile birlikte yatırımcıların yeni pozisyon açma isteğinin azalması piyasadaki hacimlerin azalmasında etkili oldu.

TCMB ise dün beklentiler dahilinde faiz oranlarını değiştirmedi ve enflasyonda belirgin bir iyileşme görene kadar para politikasında temkinli duruşunu sürdüreceğini belirtti. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %8.25, marjinal fonlama oranını %11.25 ve borçlanma faiz oranını ise %7.5 seviyesinde sabit tuttu. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir görüşünü yineleyen TCMB, yılın başında alınan makro ihtiyati önlemlerin ve para politikasındaki sıkı duruşun çekirdek enflasyon eğilimi üzerindeki olumlu etkilerinin gözlendiğini ifade etti. TCMB, "Başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatları enflasyonda öngörülen düşüş sürecini destekleyecektir" dedi. Ancak TCMB geçtiğimiz hafta yayınlanan beklenti anketindeki önemli gerilemeye atıfta bulunmadı. Biz bu durumun TCMB'den beklenen gevşeme adımlarının çok da yakında olmayabileceğine dair bir sinyal olarak değerlendiriyoruz. Özellikle son 15 iş günü boyunca marjinal fonlama oranının düzenli olarak koridor üst sınırı civarında gerçekleşiyor olması, yakın vadede öncelikle likidite politikasının gevşetileceği olduğuna işaret ediyor.

Yurt dışında Noel tatili nedeniyle dün son derece yatay ve düşük hacimli işlemler gerçekleşti. Bugün Asya borsaları da benzer şekilde seyrediyor. Dolar yen karşısında hafif değer kaybetti ve Nikkei endeksi beş günlük yükselişin ardından gelen kâr satışlarıyla hafif geriledi. Aralarında Avustralya, Singapur, Hong Kong ve Güney Kore'nin de olduğu pek çok ülkede piyasalar bugün kapalı. Londra ve New York piyasaları da kapalı olacak.

Bugün Açıklanacak Veriler
05.45 BoJ/Kuroda Konuşması
AB ve ABD Piyasaları Kapalı

Yukarı