BIST Piyasa Beklentisi

08.12.2014

BIST100 Endeksi geçtiğimiz hafta %1.1 değer kaybetti ve 85.239 puanda kapandı. Banka Endeksi %3.6 düşerken, Sanayi Endeksi %1.6 oranında arttı. İşlem hacmi ise hafta bazında tarihi en yüksek oldu. Hafta ortasına kadar gevşeme eğilimi içinde hareket eden endeks, Perşembe günü ECB toplantısı sonrasındaki olumlu hava ile kayıplarını telafi etti. Ancak Cuma günü gelen ABD Tarım-dışı istihdam verisi sonrası sert kâr satışlarına maruz kaldı. Endeksin zayıflayan teknik dinamiklerine rağmen haber ve veri akışı ile ayakta durmaya çalışmasını ve tarihi en yüksek haftalık işlem hacmi ile hafta bazında ekside kapanmış olmasını teknik açıdan olumsuz buluyoruz. Ayrıca faiz oranlarının, beklentilerin altında kalan TÜFE verine rağmen yükselmesini dikkat çekici buluyoruz.

Bir önceki hafta gelişen ülke (EM) borsaları arasında USD bazındaki %3.4 oranında yükselerek ortalamada kalan Borsa İstanbul, geçtiğimiz hafta ise %3.3 oranında düştü ve Rusya ile Brezilya'dan sonra en çok kaybettiren oldu. Brent petrol fiyatları bir önceki hafta %13 düşmesinin ardından geçtiğimiz hafta da %1.9 düştü; yeni haftaya da %0.6 gerileyerek 68.26$ seviyesinde başladı.

Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam rakamı 321bin kişi ile son 3 yılın en yüksek artışını kaydederken, tahminleri de 90bin kişi aştı. İşsizlik oranı ise %5.8 seviyesinde yatay kaldı. Açıklanan verinin en önemli detayı ise saatlik ortalama kazanç verisinin uzun süre sonra ilk kez %0.4 oranında yükselmesi oldu. Bu artışın takip eden aylarda da devam etmesi halinde enflasyonist baskı yaratacağı noktasında piyasa oyuncularının tedirgin olabileceğini düşünüyoruz. Bu durum özellikle ABD tahvil piyasasında kısa taraftaki faiz oranlarındaki artışların, uzun tarafa kıyasla daha hızlı olmasını beraberinde getirebilir ve Fed'in gelecek yıl ortası olarak tahmin edilen faiz artış takvimi öne çekilebilir. Bu noktada ABD 2-yıllık tahvil faizinin 2Ç11'den itibaren en yüksek düzeye ulaşmasını önemli bir gösterge olarak değerlendiriyoruz.

Bugün Asya borsaları karışık bir görünüm sergiliyor. Japonya ve Çin borsaları yükselirken; Hindistan ve Endonezya borsaları ise geriliyor. ABD vadelileri yatay seviyede işlem görüyor. Avrupa borsalarının da yatay açılması bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
09.00 Almanya Sanayi Üretimi (Bekl:0.3%)
10.00 TR Sanayi Üret. Yıllık Eki. (Bekl:3.6%)
11.30 AB Sentix Yat. Güv. Ara. (Bekl:-10.5)
Eurogroup toplantısı
FED/Lockhart Konuşması

Yukarı