BIST Piyasa Beklentisi

08.10.2014

BIST100 Endeksinin Bayram tatili nedeniyle kapalı olduğu işlem saatlerinde yurt dışında Cuma günü ABD Tarım-dışı istihdam verisi ile Fitch haberi yüksek oynaklığa neden oldu. Beklentilerin üzerinde gelen ABD TDİ verisi sonrası 1.25 seviyesine kadar %1.25 düşen EURUSD paritesinin de etkisiyle dolar kuru 2.30 seviyesini test etti. Ancak Türkiye'ye yatırım yapılabilir kredi notu veren iki kredi derecelendirme kuruluşundan biri olan Fitch, yüksek cari açık ve kredi büyümesi gibi dengesizliklerin sermaye girişlerinde ani bir durma olmadan azaldığına dikkat çekmesine rağmen, kredi notunu "BBB-" olarak teyit etti ve notun görünümünü "durağan" olarak bıraktı. Söz konusu karara ilişkin Goldman Sachs ve Merrill Lynch gibi önde gelen bazı yatırım kuruluşları 'durağan' olan görünümün 'negatif'e çekebileceğini tahmin etmişlerdi.

Fitch raporunda hükümetin %4 büyüme hedefinin olduğu orta vadeli programına (OVP) atıfta bulunularak, "Türkiye OVP hedeflerine paralel yüksek ekonomik büyüme tercihine yatkın, bu durum izlenen politikaların tutarlılığı ve kredibilitesini şüphe altında bırakabilir" denildi. Bugün saat 11.00'de ise OVP programı açıklanacak ve yeni dönem ilişkin bütün ekonomik öncelikler yer alacak.

Küresel piyasalarda Almanya'da dün açıklanan zayıf sanayi üretimi verisi sonrasında başlayan tedirginlik, IMF'nin bu yıl üçüncü kez küresel ekonomik büyüme tahminleri düşürdüğü raporunun ardından şiddetlendi. ABD borsaları ortalama %1.5 düşerken, volatilite endeksi (VIX) %11 yükseldi. Almanya'da dün açıklanan Ağustos ayı sanayi üretimi verisi %4 ile 5.5 yılın en büyük düşüşünü kaydetti. Bugün Asya borsaları küresel büyümeye dair endişelerle güvenli liman olarak görülen devlet tahvillerine ve Japon yenine talebin artmasıyla bugün düşüyor. Brent petrol fiyatları ise 91$ ile son iki yılın en düşük seviyesinde işlem görüyor. ABD vadelileri %0.10 artıda seyrediyor. Avrupa borsalarının ise %0.6 satıcılı açılması bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
10.00 İspanya Sanayı Üretimi Yıllık Ağu. (B:1.4%)
14.30 TR Reel Efektif Döviz Kuru Eyl.
15.00 Brezilya TÜFE Yıllık Eyl. (Bekl:6.34%)
15.30 Polonya Faiz Kararı Eki. (Bekl:2.5%)
Bernanke Konuşması

 

Yukarı