BIST Piyasa Beklentisi

10.09.2014

BIST100 Endeksi, dün açılıştan itibaren satıcılı bir seyir izlediği günü %2.58 değer kaybı ile 80.000 seviyesinin hemen üzerinde 80.080 puanda tamamladı. Banka Endeksi %3.85 değer kaybı ile düşüşte lokomotif olurken, Sanayi Endeksi de %1.65 oranında geriledi. İşlem hacmi ise 3.829mn TL ile haftalık ortalamasının %15 üzerinde gerçekleşti.

San Francisco Fed tarafından önceki gün yayınlanan bir araştırmanın ABD borsalarında negatif yankı bulmasının ardından dün küresel piyasalardaki yansıması da negatif oldu. Söz konusu akademik araştırma, piyasa aktörlerinin Fed üyelerine kıyasla daha uzun bir süre mevcut faiz hadlerinin düşük kalmasını beklediklerini ve artırımlarının da daha düşük bir tempoda gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini ortaya koyuyordu. Bilindiği üzere Wall Street'in önde gelen yatırım bankaları, Fed'in ilk faiz artırımına 3Ç15 tarihinde gitmesini bekliyor. Oysa Fed üyelerinin beklentisi faiz artırımlarının 2Ç15 tarihinde başlayacağı yönünde.

Gelişen ülke (EM) para birimleri dün USD karşısında sert değer kaybederken, hisse senedi piyasaları da düştü. Türk Lirası yaklaşık %1.04 ile en çok değer kaybeden para birimi olurken, Borsa İstanbul da en çok düşen borsa oldu. TL'de görülen sert değer kaybının ardında yüksek cari açık ve enflasyon riskleri gibi unsurların yanı sıra yüksek beta katsayısına sahip olması da etkili oldu. Genel olarak küresel risk iştahının arttığı ve azaldığı dönemlerde emsallerine göre daha sert tepkiler Türk para ve sermaye piyasalarının dünkü değer kayıplarını küresel risk iştahındaki bozulma kaynaklı olarak değerlendiriyor ve sadece bir gün ile sınırlı kalmasını beklemiyoruz. Dolayısıyla, dün başlayan zayıflama eğiliminin kısa vadede devam edeceğini öngörüyoruz.

Teknik açıdan bakıldığında ise dün kısa vadeli desteklerini kıran bazı piyasa değeri yüksek hisselerdeki satış baskının bir süre daha devam etmesi olası görünüyor. Bu çerçevede BIST100 Endeksinde ise dün 80.500 desteğinin altında kapanmasının ardından bugün ilk adımda 79.500 seviyesine doğru gerileyebileceğini tahmin ediyoruz.

Global piyasalarda önceki gün San Francisco Fed tarafından yayınlanan raporun ardından başlayan Dolar Endeksindeki yükseliş dün dünyanın en büyük fon yönetim şirketi BlackRock tarafından yayınlanan bir rapor ile devam etti. BlackRock raporunda Cuma günü beklentilerin oldukça altında açıklanan istihdam rakamlarına rağmen Fed'in 2015 ortasından daha erken bir zamanda faiz artırımı ihtimali vurgulandı. Bugün Asya borsalarında zayıf bir seyir olduğu gözleniyor; ABD vadelileri %0.15 ekside işlem görüyor, Avrupa borsalarının ise %0.25 satıcılı açılması bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
09.45 FR Sanayi Üretimi Yıllık Tem. (Bekl:-2.52%)
10.00 İspanya San Üretimi Yıllık Tem. (Bekl:1.5%)
10.00 TR GSYH 2Ç2014 (Bekl:2.7%)
15.00 Rusya Dış Tic. Fazla Tem. (Bekl:14.8 mlr $)
17.00 ABD Toptan Satış Stoku Tem. (Bekl:0.5%)

Yukarı