BIST Piyasa Beklentisi

18.06.2014

BIST100 dün yükselişle başlamasının ardından ABD enflasyon verisine kadar jeopolitik riskteki gevşemeyle 78,950 seviyesine kadar yükseldi. ABD verisinin ardından doların 2.13'ten 2.1470'e güçlenmesiyle kazançlarını geri vererek %0.48 artışla 78,016 seviyesinde kapandı. Gösterge tahvil faizi de gün içinde yatay hareket ederken veri sonrasında yükseliş görüldü.

FED'in enflasyon ve istihdam başta olmak üzere ekonomide canlanma görülmesiyle faiz artırım vaktinin yaklaştığı sinyalleri sıklaşmaya başlıyor. Her ne kadar IMF ve Dünya Bankası büyüme beklentilerini düşürse de Pazartesi günü ABD sanayi üretiminin beklentinin hafif üzerinde oluşu ile dünkü manşet ve çekirdek enflasyonun beklentiyi aşması FOMC toplantısının önemini artırdı. Enflasyon verisi sonrasında parite 1.3550'nin altına sarkmasının ardından tepki verdi. FOMC toplantısında faizlerin sabit tutulması ve varlık alım programının 10 milyar USD azaltılması bekleniyor. Manşet enflasyonunda her ne kadar yükseliş görülse de kişisel tüketim harcama fiyat endeksi için gidilecek yol var gibi görünüyor. Kararın ardından Yellen yapacağı sözlü yönlendirmede şahin tutum izlerse paritenin 1.3480-1.3500 destek aralığını kırması beklenebilir. Paritedeki zayıflama gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında da doları güçlendirmektedir. Yellen'in konuşmasında gevşek istihdam, ekonomideki zayıflığın yılın geri kalanında nasıl seyredeceği önemli olacak. FED'in yapacağı ekonomi projeksiyonunda enflasyon ve istihdam beklentilerindeki revizyon faiz artırımına ne derece yaklaşıldığına işaret edecek. Future kontratlarına bakıldığında ilk faiz artırımı Haziran 2015'te bekleniyor. FED yetkilileri açıklamalarında varlık alımındaki kısmanın hızlanabileceğinden bahsetmiş ancak faiz artırımının hemen olmayacağı belirtilmişti. Bugünkü toplantıda üyelerin beklentilerindeki değişiklikler zamanlama için önemli olacaktır.

Avrupa tarafında Pazartesi günü enflasyon verisinin zayıf görünümünün devamı ardından Almanya ve Euro Bölgesi ZEW ekonomi endeksinin beklentinin altında kalması Avrupa'da düşük faizlerin 2016 sonrasına sarkabileceğini ve Draghi'nin bahsettiği varlık alımlarını cesaretlendirici olabilir. ZEW enstitüsü Almanya'nın ikinci çeyrekte büyümede zayıf seyir izleyeceğini öngörmesi de canlanmaya destek verilmesi gerektiğine işaret ediyor.

ABD ve Avrupa borsaları dün hafif yükselişlerle kapandı. Bugün FED öncesi temkinli duran Asya borsalarına baktığımızda hafif gerileyen endeksler görürken Nikkei'de dış ticaret datasında Çin ve ABD'ye otomotiv ihracatında artış olması etkili oluyor. Avrupa borsalarının güne yükselişle açılması bekleniyor.

Dünkü tepki denemelerine rağmen göstergelerdeki güç kaybının devam ettiğini görüyoruz. Güne hafif alıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 77.600 seviyesi gün içi destek olarak takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece gün içi yükseliş hareketi görebiliriz

Bugün Açıklanacak Veriler
10.00 TR KV Dış Borç Nisan
12.00 AB İnşaat Harcamaları Nisan (Bekl:5.5%)
15.30 ABD Cari Açık 1Ç2014 (Bekl:96.4 mlr $)
21.00 ABD FED FOMC Faiz Kararı (Bekl:0.25%)
21.00 ABD Varlık Alım Tutarı (Bekl:35 mlr $)
21.30 ABD FED Yellen Konuşması

Yukarı