BIST Piyasa Beklentisi

11.06.2014

BIST100 Endeksi dün %1.14 değer artışıyla 81.672 puanda kapandı ve 2014 yılı zirvesini geçtiğimiz Cuma gününden itibaren üçüncü kez yeniledi. Endeksi önceki gün negatif yönde etkileyen AEFES, BIMAS, TCELL, TTKOM, TUPRS ve ULKER gibi nispeten defansif özellikteki hisseler dün tam tersine bu kez pozitif yönde etkiledi.

TÜİK tarafından açıklanan 1Ç14 büyüme verisi %4.3 ile %4.3 olan Reuters beklentisine paralel gerçekleşti. Neredeyse 3 çeyrektir süregelen finansal sıkılaşma ve sene başındaki parasal sıkılaşma hamlesine rağmen büyüme verisinin 4 çeyrektir art arda %4.0-4.5 aralığında gelmesi, 1Ç14 dönemindeki dirençli seyrin 2Ç14'te de süreceğine işaret ediyor. Yurt içi finansal koşullarda süregelen gevşeme ve ECB'nin aldığı son kararların ardından TCMB'nin de ilâve adımlar atacağını tahmin ediyor ve 2014 büyüme tahminimizi %2.8'den %3.2'ye revize ediyoruz.

MSCI ülke endekslerinde 2014 yılı olağan yıllık piyasalar sınıflandırması dün gece TSİ saat 24.00'te açıklandı ve G.Kore ile Tayvan Gelişen Ülke (EM) sınıfında kalmaya devam etti. Her iki ülkenin de birkaç yıldır MSCI gözden geçirme listesinde olması nedeniyle Gelişmiş Ülke (DM) sınıfına geçeceği ve böylece EM sınıfındaki Türkiye'nin de ağırlığının artacağı yönünde spekülasyonlar yapılmaktaydı. MSCI tarafından dün yapılan açıklamada G.Kore ve Tayvan hisseleri EM sınıfında kalmaya devam etmekle kalmadı, olası DM sınıfına geçiş için değerlendirildiği gözden geçirme listesinden de çıkarıldı. Ayrıca Çin'in A-Shares olarak bilinen hisseleri de EM sınıfına dahil edilmedi.

Yurt dışında ise son 10 haftadır aralıksız yükselen Avrupa borsaları dün de ortalama %0.26 değer kazanırken, ABD borsaları yataya yakın ekside kapandı. EURUSD paritesi ECB'nin negatif faiz oranlarının devreye girmesiyle birlikte gördüğü 1.3670 seviyesinden itibaren değer kaybetmeye dün de devam etti ve 1.3546 seviyesine geriledi. Yatırımcıların euro borçlanıp dışarıda yüksek getirili varlıklar satın almak istemeleriyle (carry-trade) EURUSD paritesi 05 Haziran'daki ECB kararlarının ardından son 4 gündür aralıksız düşüyor. ABD 10-yıllık tahvil faizleri ise son 1 ayın en yükseği olan %2.64 seviyesine yükseldi.

Bugün Asya borsalarında dün olduğu gibi karışık bir tablo göze çarpıyor. ABD vadelileri %0.10 ekside seyrediyor. Avrupa borsalarının da %0.10 satıcılı açılması bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
10.00 TR Dış Ticaret Endeksleri Nisan
11.30 İngiltere İşsizlik Oranı Nisan (B:6.7%)

Yukarı