BIST Piyasa Beklentisi

09.06.2014

Geçtiğimiz haftanın ilk yarısında 80.000 seviyesini aşamayan ve dalgalı bir seyir ile değer kaybeden BIST100 Endeksi, haftanın ikinci yarısında ise ECB'nin piyasa beklentilerinin üzerinde ekonomileri destekleyici kararlar almasından olumlu etkilenerek değer kazandı. BIST100 Endeksi haftayı %1.40 oranında yükselerek 80.000 seviyesinin üzerinde, 80.397 puanda tamamlarken, Bankacılık sektörü hisseleri %0.5, sanayi sektörü hisseleri de %1.5 değer kazandı.

Avrupa'daki düşük enflasyon ile mücadele etmek ve büyüme sorunu yaşayan ekonomileri desteklemek için geniş kapsamlı önlemler açıklayan ECB, ana faiz oranlarını tarihi düşük seviyelere indirirken, mevduat faizini de eksi %0.10'a düşürdü. ECB Başkanı Draghi'nin KOBİ'leri desteklemek için 2-4 yıllık hedefli-LTRO paketinin yanı sıra varlığa dayalı menkul kıymet alımları için de hazırlık yaptıklarını açıklaması, küresel risk iştahını artırdı. Gelişen ülkelerde borsalar haftayı USD bazında ortalama %1.3 artıda tamamlarken, tahvil faiz oranlarının da hızla gerilediği gözlendi. Yurt içinde gösterge 2 ve 10 yıllık tahvil faiz oranları sırasıyla 34 ve 36 baz puan birden düşerek %8.15 ve %8.81 seviyelerinde kapandı. Avrupa'da ise İspanya ve İtalya 10-yıllık tahvil faiz oranları %2.8 ve %2.7 ile tarihi en düşük seviyelere geriledi. Diğer yandan ABD 10-yıllık tahvil faiz oranları ise güçlü ABD verileri sonrasında haftayı 12 baz puan yükselerek %2.59 seviyesinde tamamladı.

Avrupa'da faiz oranlarının gerilemesinde bankaların ECB tarafından açıklanan hedefli-LTRO paketini, daha önce 2011 sonu ve 2012 başlarındaki iki LTRO uygulamasında olduğu gibi, KOBİ'lere kredi açmak yönünde değil yine ülke tahvillerini satın almak yönünde kullanacakları beklentisi etkili oldu. Ayrıca EURUSD paritesinin önce 4 ayın en düşüğü olan 1.3505'e kadar gerilemesi ve aynı gün tekrar yükselerek haftayı başladığı seviyeye yakın 1.3643'te tamamlaması, ECB'nin açıkladığı kararların ekonomilere yeterince destek olamayacağı beklentisini yansıttı. ECB'nin varlığa dayalı menkul kıymet alımı hazırlığı içinde olması güçlü bir parasal genişleme mesajı olarak algılansa da likiditesi oldukça düşük olan bu piyasada etkili olması beklenmiyor.

Bugün Asya borsaları, ABD'de Cuma günü açıklanan TDİ verisinin ekonomide iyileşmeye işaret etmesi ile Çin'de ve Japonya'da açıklanan güçlü ekonomik verilerin desteğinde %0.50 civarında değer kazanarak, yaklaşık üç yılın en yüksek seviyesinde işlem görüyor. ABD vadelileri %0.05 hafif ekside seyrediyor. Avrupa borsalarının ise %0.25 alıcılı açılması bekleniyor. Hafta boyunca yurt içinde bugün sanayi üretimi, yarın 1Ç14 büyümesi ve bir sonraki de cari açık verileri olmak üzere önemli ekonomik veriler açıklanacak.

Bugün Açıklanacak Veriler
10.00 TR Sanayi Üretimi-Yıllık Nis. (B:3.9%)
11.30 AB Sentix Yat. Güveni Haz. (B:13)
14.00 TR BDDK Bankacılık Sektör Bilançosu Nis.
FED/Bullard-Rosengren Konuşması

Yukarı