BIST Piyasa Beklentisi

28.05.2014

Son üç işlem gününde 2014 yılı rekorunu üç kez yenileyen BIST100 Endeksi, dün %1.36 oranında değer kaybetti ve 77.533 puanda kapandı. Banka Endeksi %2.08 oranında sert düşerken, Sanayi Endeksi bir önceki gün olduğu gibi sınırlı bir değişim gösterdi ve sadece %0.03 oranında geriledi. İşlem hacmi ise İngiltere ve ABD piyasalarının yeniden açılması ile birlikte 3.082mn TL ile haftalık ortalamasında gerçekleşti. Ukrayna'da, Rusya yanlısı yaklaşık 40 kişinin çıkan çatışmalarda öldüğü haberi ve ülkenin en büyük ikinci bankasının da 1Ç14 döneminde kârının %98 düştüğünü açıklaması, küresel risk iştahı üzerinde dün sabah saatlerinden itibaren olumsuz yönde etkili oldu. Rusya borsası %2.2 düşerken, para birimi Ruble de %0.74 değer kaybetti. Genel olarak bakıldığında tüm Gelişen Ülke (EM) para birimlerinin dün USD karşısında değer kaybettiği görüldü.

Türk Lirası ise dün USD karşısında %0.8 düştü ve tüm Gelişen Ülke ara birimleri içinde %1.0 değer kaybeden G.Afrika Randından en çok gerileyen oldu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'na yönelik eleştirilerinin TCMB'nin bağımsızlığına ilişkin piyasadaki endişeleri artırması, Türk Lirasındaki ve Borsa İstanbul'daki satış baskısını artırdı. Yüksek Betalı olmasının da etkisiyle Borsa İstanbul dün Gelişen Ülke borsaları içinde yerel para birimi bazında ve USD bazında en çok kaybettiren oldu.

Bugün düne göre daha sakin açılan piyasalarda Gelişen Ülke piyasalarına dönük olası bir tepkiden yüksek Betası nedeniyle görece en fazla Türk Lirasının ve Borsa İstanbul'un etkilenmesi beklenebilir. Ancak genel olarak baktığımızda piyasalarda uzun zamandır oyunun kuralı haline gelen "düşük oynaklık" eşittir "yüksek risk alma" denkleminin şu dönemde yeniden gözden geçirildiğini gözlüyoruz. Oynaklığın artmaya başlaması, finans literatüründe riskin arttığı anlamına geldiği için, varlık fiyatlarında giderek artacak bir oynaklık taşınan pozisyonların azaltılmasını gündeme getirebilir. Bu nedenle, fiyat değişimlerin daha yakından takip edilmesi gereken bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz.

Yurt dışında özellikle ABD'de açıklanan ekonomik verilerin güçlü gelmesinin etkisiyle gelişmiş ülke borsaları yükseliş eğilimini korudu. Ortalama %0.4 değer kazanan ABD borsaları 4. işlem gününde de yükselirken, DAX Endeksi de %0.46 ile 5. işlem gününü de değer kazanarak tamamladı. ABD'de dün açıklanan dayanıklı mal siparişleri Nisan'da düşüş beklenmesine rağmen artarken, tüketici güven endeksi de yükseldi. Bugün Asya borsalarında ABD ve Avrupa borsalarını takip eden hafif olumlu bir tablo göze çarpıyor. ABD vadelileri %0.15 artıda seyrediyor. Avrupa borsalarının ise yatay açılması bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
9,45 Fransa, Tüketici Harcamaları / Nisan (B: 0,20%)
9,45 Fransa, ÜFE / Nisan (B: -0,30%)
10.00 İspanya,Perakende Satışlar / Nisan(B: -0,20%)
10.00 Türkiye, Yapı İzinleri /1.Ç2014
10.55 Almanya, İşsizlik Oranı/ Mayıs (B: 6,70%)
11.00 İtalya, İşletme Güveni/ Mayıs (B:99,8)
12.00 AB, Özel Sektör Kredileri / Nisan
12.00 AB, Tüketici Güveni / Mayıs (B:7.11)
12.00 AB, İşletme Güveni/ Mayıs (B:0.35)

 

Yukarı