BIST Piyasa Beklentisi

12.05.2014

Geçtiğimiz hafta iki gün yükselen, üç gün ise düşen ve dar bir aralıkta dalgalı seyir izleyen BIST100 Endeksi, haftayı %0.54 artıda 75.562 puanda tamamlamayı başardı. Ukrayna'da devam eden gerginlik, ABD ve Avrupa merkez bankalarının genişlemeci para politikalarını devam ettirecekleri yönündeki açıklamaları, hafta boyunca küresel piyasaları dalgalandırdı.

EURUSD paritesi, ECB Başkanı Draghi'nin bir sonraki toplantıda faiz indirimine kapı aralayan açıklamaları sonucu haftayı %0.83 değer kaybederek 1.3759 seviyesinde tamamlarken, başta Türkiye olmak üzere, gelişmekte olan ülke para birimleri değer kazandı. TÜFE verisinin de Nisan ayında beklentilerin üzerinde gelerek TCMB'nin sıkı duruşunu sürdüreceği ve faiz indirimine kısa sürede gitmeyeceği beklentilerini oluşturmasıyla dolar kuru %1.33 geriledi. Böylece endeksin USD bazındaki haftalık getirisi %1.9 olurken, EUR bazındaki değer artışı ise %2.7'ye ulaştı.

Endeksin 76.106 seviyesinde başlayan kâr satışlarının 75.350-500 destek bandına kadar devam ettiği ve yabancı ilgisi nedeniyle derinleşmediği gözlendi. Söz konusu destek bandını koruduğu sürece endeksin yakın vadeli yukarı yönlü denemelerinin devam edeceğini, kırılması halinde ise ilk adımda 74.400 seviyesinin görülebileceğini tahmin ediyoruz.

Döviz sepeti geçtiğimiz hafta %1.8 düşerek 2.4676'ya gerilerken, gösterge 2-yıllık tahvilin faizi 5 baz puan gevşeyerek %9.07'den kapandı. Hafta içinde Aralık ortasından bu yana en düşük olan %8.95 seviyesini gören 2-yıllık tahvile karşın, 10-yıllık tahvilin faizi %9.09 seviyesinden %9.36'ya 27 baz puan yükseldi. Döviz sepeti tarihi bir rekorla üst üste 12. işlem gününü de ekside tamamlarken, gösterge 2-yıllık tahvilin faizi de tarihi rekor kırarak 7 hafta boyunca üst üste düşüş kaydetti. Her iki enstrümanın da son dönemde istatistiksel olarak sürdürülmesi oldukça zor bir performans sergilemiş olmaları nedeniyle, yeni haftada tepki yükselişi ile hareket edebileceklerini tahmin ediyoruz. BIST100 Endeksinin de, alternatif piyasalardaki olası böyle bir tepki yükselişi karşısında dirençli kalmakta zorlanacağını ve başlayan kâr satışlarının devam edebileceğini düşünüyoruz.

Cuma günü borsa kapanışı sonrasında bilançosunu açıklayan endeks ağırlığı 3. en yüksek BIMAS'ın net kârı beklentilerin hafif altında kalırken, endeks ağırlığı 6. en yüksek ISCTR'nin net kârı ise beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Ancak ISCTR'nin açıklanan net kârının, BDDK'nın geçtiğimiz hafta açıkladığı 1Ç14 bankacılık sektörü sonuçlarının ardından daha yüksek gelebileceği yönünde tahminler yapılmaktaydı.

Bugün Açıklanacak Veriler
19.00 FED/Plosser Konuşması
21.00 ABD Aylık Bütçe Nisan (B:95 mlr $)

Yukarı