BIST Piyasa Beklentisi

19.03.2014

BIST100 Endeksi dün %2.14 değer kazanarak 65.573 puanda kapandı ve işlem hacmi de 3.038 mn TL ile son bir ayın en yükseğinde gerçekleşti. Bir önceki gün TL bazındaki Mart ayının en yüksek kapanışını gerçekleştiren endeks, dün de birden çok sayıda göstergesinin bir arada yer aldığı ve bu nedenle orta vadeli kırılma eşiği olarak takip ettiğimiz 64.500-600 direncini yukarı yönde kırmayı başardı.

Kırım'daki referandumun ardından parlamentoya hitaben yaptığı konuşmada Putin'in, Ukrayna'nın parçalanmasını istemediğini ifade etmesi ve Rusya'nın Ukrayna'dan daha fazla toprak alacağı yönündeki endişeleri hafifletmeye çalışması küresel piyasaların risk iştahında etkili oldu. Avrupa ve ABD borsaları ortalama %0.75 değer kazandı. Yurt içinde ise TCMB'nin PPK toplantısında beklentilere paralel olarak kısa vadeli faizler sabit tutulurken, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği belirtildi.

Endeksin dün gerek düzeltilmiş alçalan trendinin geçtiği, gerekse Fibonacci sayıları olan 55-aylık, 233-haftalık ve 55-günlük hareketli ortalamalarının bir arada yer aldığı güçlü 64.500-600 direnç bölgesini, uzun bir gün çubuğu ve yüksek bir işlem hacmi ile kırmış olmasını teknik açıdan olumlu buluyoruz. Ancak endeksin dün TL bazındaki kuvvetli 64.500-600 direncini aşmasının ardından yaklaşık 1.000 puan daha kazanmasının ardından döviz sepeti bazındaki bir önceki tepesinin geçtiği direncinde zorlandığını gözledik. Söz konusu direncinin hemen üzerinde kapanan endeksin, dün gönderdiğimiz teknik analiz notunda da belirttiğimiz üzere kısa vadeli kâr satışları ile karşılaşmasının güçlü bir olasılık olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Bu tezimizi ise dün özellikle %4.24 oranında oldukça sert yükselen Banka Endeksini oluşturan hisselerin ağırlıklı ortalama fiyatlarının, kapanış fiyatlarının ortalama %1.5 kadar altında kalması da destekliyor. Bugün de Moody's tarafından 10 Türk bankasının olası bir not indirimi için izlemeye alındığı haberinin banka hisseleri üzerinde temel açıdan bir baskı unsuru oluşturması bekleniyor.

Bugün Asya'da başta Nikkei olmak üzere hisse senedi endeksleri, önce yükselen, sonra düşen ve tekrar yükselen kararsız bir seyir izliyor. Açılışta %0.7 yükselen, devamında %0.75 düşen Nikkei Endeksi %1.75 değer kazanmasının ardından an itibarıyla %0.3 artıda seyrediyor. Diğer Asya borsalarında da karışık bir görünüm mevcut. ABD vadelileri yatay seyrediyor. Avrupa borsalarının ise karışık açılması bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
11.00 İtalya Perakende Sat. Ocak
11.30 AB İnşaat Üretimi Ocak
14.30 ABD Cari Açık 4Ç2013 (B:87.4 mlr $)
20.00 ABD FED FOMC Faiz Kararı (B:0.25%)
20.30 FED Basın Toplantısı

 

Yukarı