BIST Piyasa Beklentisi

17.03.2014

BIST100 Endeksi geçtiğimiz hafta yurt dışı piyasaların üzerinde performans göstererek %0.29 oranında değer kazandı ve 63.278 puanda haftayı tamamlamayı başardı. Banka Endeksinin %1.75, Sanayi Endeksinin ise %0.87 yükseldiği haftada Holding Endeksinin %2.8 düşmesi endeksin yükselişini sınırladı. Holding Endeksi içinde %35 ile en yüksek ağırlığa sahip olan SAHOL hissesi hafta bazında %5.3 değer kaybederken, net aktif değerinin %46'sını oluşturan AKBNK hisseleri ise %2.9 değer kazandı.
Geçtiğimiz hafta veri takviminin görece hafif olmasına karşın bir tarafta ABD ve Avrupa Birliğinin diğer tarafta ise Rusya'nın yer aldığı, jeopolitik risklerin artmasına neden olan Kırım gerginliği, piyasaları baskı altına aldı. ABD ve Avrupa borsaları USD bazında sırasıyla %1.95 ve %2.83 oranında değer kaybederken, gelişen ülke borsaları da %3.0 düştü. EUR/USD paritesi ise üst üste 6. haftasını da yükselerek tamamladı ve 1.3912 seviyesinde kapandı. Son 10 yılda sadece iki kez 6 haftadan fazla üst üste değer kazanan paritenin bu hafta gerilemesi halinde içerde dolar kurunda yukarı yönlü baskı oluşabilir.
Kırım Yarımadasında hafta sonunda yapılan referandumda oyların %96'sı Ukrayna'dan ayrılarak Rusya'ya katılma yönünde çıktı. Batılı ülkeler referandumun meşru olmadığını ve Rusya'ya derhal yaptırım uygulanacağını açıkladılar. Obama, Rus lideriyle dün yaptığı telefon konuşmasında, Avrupalı müttefikleriyle birlikte Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü tehdit eden Rusya'ya "yeni bedeller" ödetmeye hazır olduğunu Putin'e iletti. Rusya parlamentosunda ise Kırım'ın ülkeye katılması ile ilgili oylama 30 Mart tarihinde yapılacak.
Bugün Kırım referandumu sonrasında Asya borsaları dengeli bir seyir izlerken, Çin'de ise ekonomi yönetiminin para birimindeki dalgalanma bandını %1.0'den %2.0'ye çıkarmasının ardından tepkilerin sınırlı kaldığı gözleniyor. ABD vadelileri yatay seyrediyor. Avrupa borsalarının ise %0.2 civarında satıcılı açılması bekleniyor. Geçtiğimiz haftaya nazaran daha yoğun bir veri takviminin olduğu bu hafta özellikle ABD'de açıklanacak olan sanayi üretimi, kapasite kullanımı, TÜFE ve konut verilerinin yanı sıra Çarşamba günkü Fed FOMC toplantısı önemli olacak. ABD'de bu hafta açıklanacak ekonomik verilerin hemen tamamının bir önceki ayın üzerinde olması bekleniyor. Çarşamba günü yapılacak Fed FOMC toplantısı sonrasında ise yeni başkan Janet Yellen ilk kez basın toplantısı yapacak. Yarın ise TCMB'nin PPK toplantısı izlenecek.
Bugün Açıklanacak Veriler
10.00 TR İşsizlik Oranı Aralık
10.00 TR Özel Sektör Kredi Borcu Ocak
11.00 TR Merkezi Yönetim Bütçesi
12.00 AB TÜFE-Yıllık Şubat (B:0.8%) 14.30 ABD NY Empire İmalat Mart (B:6.5)
15.15 ABD KKO Şubat (B:78.6%)
15.15 ABD Sanayi Üretimi Şubat (B:0.2%)
16.00 ABD NAHB Konut End. Mart (B:49)

Yukarı