BIST Piyasa Beklentisi

19.02.2014

Tedirgin açılan ve gün boyunca ekside seyreden BIST100 Endeksi, ilk seansta %0.79, ikinci seansta ise %1.47 oranında düşerek günü %2.25 değer kaybı ile 64.125 puanda tamamladı. Endeksin işlem hacmi, bir gün aradan sonra açılan ABD piyasaları ile birlikte arttı ve bir önceki günün %25 daha üzerinde 2.640mn TL seviyesinde gerçekleşti. Endeksin 65.500 seviyesindeki güçlü direncini aşmakta zorlanması, işlem hacminin yetersiz kalması ve yurt dışı piyasaların destekleyici olmaktan uzaklaşmasıyla dün kâr satışlarıyla karşılaştığını gözledik.
Özellikle ABD piyasalarının açılmasından hemen önce güçlenen kâr satışları, 65.000 desteğinin kırılması ile birlikte ivme kazanırken, satışların seans sonuna yoğunlaşması nedeniyle, hisselerin ağırlıklı ortalama fiyatları kapanış fiyatlarının ortalama %0.9 üzerinde kaldı. Bu nedenle endeksin 64.700-750 aralığını yeni kısa vadeli direnci olarak izlemeye alırken, geçtiğimiz hafta olduğu gibi bu hafta da 63.800-64.000 desteğini düzeltme sınırı olarak takip ediyoruz. Hisse senetleri tarafında dün yaşanan satıcı seyre rağmen, döviz ve tahvil tarafında belirgin bir hareketlilik gözlenmedi. Dolar kuru %0.14 oranında sınırlı ölçüde yükselirken, gösterge 2-yıllık tahvilin faizi ise sadece 2 baz puan yükselişle %10.81 oldu. Ancak dolar kurunun EURUSD paritesindeki %0.38 oranındaki yükselişe rağmen değer kazanması dikkat çekti.
TCMB dün Para Politikası Kurulu toplantısında, beklendiği gibi politika değişikliğine gitmedi ve 28 Ocak'taki ara toplantıda aldığı sert faiz artışı kararlarının etkisini görmeyi tercih etti. Bankanın duyuru metninde ilk göze çarpan değişim ise nihai yurtiçi özel talepte beklenen ivme kaybı oldu. Kurul'a göre sıkı politika duruşu ile alınan makro-ihtiyati tedbirlerin yanı sıra zayıflayan sermaye akımları ile birlikte kredilerdeki büyüme hızı yavaşlıyor.
Bugün TCMB'nin ekonomistler ile yapacağı toplantı takip edilecek, TCELL ve TUPRS 2013 yılı finansal sonuçlarını açıklayacak. Yurt dışında ise dün ABD'de açıklanan konut piyasası endeksinin beklentilerin oldukça altında kalmasının ardından bugün saat 15.30'da açıklanacak konut verilerinin önem kazandığını düşünüyoruz. Asya borsalarında yatırımcıların Çin'in faiz oranlarındaki hareketleri tedirginlikle izlemeleri sonucu yatay bir seyir gözleniyor. ABD vadelileri %0.10 ekside işlem görüyor. Avrupa borsalarının ise %0.20-%0.25 oranında satıcılı açılması bekleniyor.

Yukarı