BIST Piyasa Beklentisi

18.02.2014

BIST100 Endeksi, dün Cuma %1.10 yükseldi ve 65.500 direncinin hemen üzerinde 65.599 puanda kapandı. Banka Endeksinin %1.72 değer kazandığı günde Sanayi Endeksi %0.57 yükselirken, işlem hacmi ABD piyasalarının kapalı olmasının da etkisiyle, 2.094mn TL ile düşük kaldı. Genel olarak Şubat ayı ile birlikte artmaya başlayan risk iştahının bu hafta başında da etkili olduğu ve yüksek betalı Borsa İstanbul'un da Ocak ayında en çok kaybettiren olmasının ardından, Şubat ayında artan risk iştahından en yüksek payı alanlardan bir olduğu göze çarpıyor. Ancak 65.500 seviyesindeki güçlü direncini aşmaya çalışan endeksin, işlem hacminin 3.000mn TL ve üzerinde olması gerektiğini düşünüyoruz.
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P dün yayınlanan bankacılık raporunda, son yıllardaki hızlı kredi büyümesi nedeniyle Türk bankalarının aktif kalitesinin ekonomideki olası bir yavaşlamaya karşı kırılgan olduğunu belirtti. S&P büyüme tahminini bu yıl ve gelecek yıl ortalama %3.4'ten %2.2'ye indirdiği raporunda, bankaların faaliyet ortamının artan iç siyasi risk ve Fed'in tahvil alımlarını azaltmasının etkileri nedeniyle bozulduğunu ifade etti.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise dün bir TV kanalına verdiği röportajda, TCMB'nin son kararından sonra yabancıların 27 Ocak-13 Şubat tarihleri arasında döviz piyasasına 3.9 milyar dolarlık girişi olduğunu söyledi. Büyümede resmi revizyon yapmak için erken olduğunu ifade eden Babacan, altın hariç cari açıkta iyileşme hızının biraz yavaşladığını ama kötüleşme trendinin başlamadığını kaydetti ve seçim sonrası atılacak en önemli adımı yatırım ortamının iyileştirilmesi olarak görüyorum, dedi.
Bugün Asya'da Çin ve Japon merkez bankalarından gelen açıklamalar sonrası karışık bir seyir izleniyor. Çin MB'si parasal yönetim stratejisini güçlendirmek amacıyla likidite kısma önlemleri açıklarken, Japon MB'si ise kredi imkânlarını bir yıl daha uzatacağını açıkladı. Açıklamalar sonrası Çin borsası %1.0 düşerken, Nikkei Endeksi %3.13 yükselerek kapandı. Endonezya ve Hindistan borsaları ise sırasıyla %0.1 ve %0.8 artıda işlem görüyor. ABD vadelileri %0.20 yükselirken, Avrupa borsalarının yatay açılması bekleniyor. Bugün yurt TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı takip edilecek. Toplantıdan kısa süre önce gerçekleştirilen sert faiz artışı nedeniyle yeni bir karar çıkması beklenmiyor.

Yukarı