BIST Piyasa Beklentisi

13.01.2014

BIST100 Endeksi bir önceki hafta %3.26 değer kazanmasının ardından geçtiğimiz haftayı da %2.95 oranında yükselerek tamamlamayı başardı. Hafta içinde JPMorgan, Morgan Stanley, Citigroup, HSBC ve benzeri uluslararası yatırım kuruluşlarının yayınladığı raporda Türkiye tavsiyelerini düşürmeleri endeksi baskılasa da endeks, Cuma günü %2.26 oranında sert tepki verdi. Haftalık yükselişinin ¾'üne karşılık gelen bu orandaki artışı ise ABD Tarım-dışı istihdam verisinin (TDİ) beklentilerin oldukça altında açıklanması sağladı. TDİ verisinin ardından Dolar Endeksi tüm para birimleri karşısında gerilerken, EURUSD paritesi %0.5 oranında yükseldi. İçerde dolar kuru da %0.6 oranında değer kaybederek, 6 haftalık aralıksız yükselişini sonlandırdı ve 7. haftayı düşerek tamamladı. ABD 10-yıllık tahvil faiz oranı da %2.96'dan %2.86'ya geriledi.

TDİ verisinin her ne kadar Aralık ayındaki sert hava koşullarının olumsuz etkisi altında kaldığı yorumları yapılsa da ne ölçüde sert hava koşullarının etkisinde kaldığı Salı günü açıklanacak ABD perakende satışları verisi ile birlikte daha fazla netlik kazanacak. Eğer perakende satışlar verisi de beklentilerin altında kalırsa, soğuk hava koşullarının TDİ verileri üzerinde etkili olduğu yorumları ağırlık kazanacak, tersi durumda ise bu argüman zayıflayacak. ABD'de TDİ verisine ilişkin dataların ayın 12'sinde toplandığı ve soğuk hava koşullarının da ayın ikinci yarısında etkisini artırması nedeniyle, soğuk hava koşullarının haftalık çalışma saatleri üzerinde olumsuz bir etkisinin olabileceği, ancak istihdam üzerinde bu ölçüde bir etkisinin olmaması gerektiği yönünde yorumlar da yapılıyor. Dolayısıyla, bu hafta ABD'de açıklanacak diğer ekonomik verilerin TDİ verisini destekleyip desteklemediği yakından takip edilecek. Aynı zamanda önde gelen banka ve şirketlerin açıklayacakları yılsonu bilançoları da önemli olacak.

Geçtiğimiz hafta ABD ve Avrupa'nın merkez ülke borsaları USD bazında ortalama %0.6 yükselirken, İtalya borsası %2.8, İspanya borsası ise %5.5 değer kazandı. Kırılgan beşli liginde yer alan ülkelerin borsaları arasında ise Türkiye %3.4 ile en çok kazandıran oldu. Endonezya ve Hindistan borsaları sınırlı ölçüde yükseldi, Brezilya ve G. Afrika borsaları ise ortalama %2.0 düştü. Yurt içinde hem 2-yıllık hem de 10-yıllık tahvil faiz oranları görece artan işlem hacimleriyle birlikte sırasıyla 31 ve 57 baz puan düşerek iki haneli seviyelerden tek haneli seviyelere geriledi. Özellikle 10-yıllık tahvil faizlerinin "mum" grafiklerinde "akşam yıldızı" adı verilen formasyon oluştu. Söz konusu formasyon en son 26 Ağustos tarihinde yaklaşık aynı seviyelerde oluşmuş ve faiz oranları 2 ay boyunca gerilemişti. Ancak 21 Ocak tarihindeki "kritik" TCMB faiz toplantısı öncesinde olası geri çekilmelerin sınırlı kalacağı düşüncesindeyiz.
Bugün endeksin haftaya alıcı başlayacağını tahmin ediyoruz.

Bugün Açıklanacak Veriler
9,45 FR- Bütçe
10,00 TR- Dış Ticaret Beklenti Anketi (1Ç2014)
11,00 İT- Sanayi Üretimi-Yıllık (Kasım) (B: %0.10)

 

Yukarı