BIST Piyasa Beklentisi

20.11.2013

Haftanın ilk gününe JPMorgan'ın Türkiye tavsiyesini "nötr" seviyeye düşürmesine rağmen, %1.78 yükselerek başlayan BIST100 Endeksi, dün TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından sıkılaştırma sinyali çıkması sonrasında ise ikinci günde %1.30 değer kaybetti. Bankacılık hisseleri borçlanma maliyetlerinin yükseleceği beklentisiyle ortalama %2.11 düşerken, sanayi hisseleri de %0.66 oranında geriledi.

Endeksin TL ve döviz sepeti bazında kısa vadeli güçlü bir direnç bölgesi olarak takip ettiğimiz ve hemen aşılmasını beklemediğimiz 75.700 seviyesinin dün çalışması, aynı zamanda kâr satışlarını da hızlandırdı. Geçtiğimiz Cuma günü hemen altında kapandığı 74.300-400 seviyesini Pazartesi günü açılışta aşan ve hızla bu seviyeden uzaklaşan endeks, dün yeniden bu seviyeye yaklaştı. Söz konusu bölgenin, 100-günlük (ağırlıklı) HO'sı ile Ichi Moku destek-direnç bulutunun kesiştiği bir bölge olması nedeniyle, endekse kısa vadeli destek işlevi görebileceğini düşünüyoruz. Ancak altında bir kapanış olması halinde düşüş eğiliminin 72.300-73.500 aralığında oluşan fiyat boşluğuna doğru devam edeceğini tahmin ediyoruz.

TCMB dünkü PPK toplantısında kısa vadeli faizlerde ve makro-ihtiyati tedbirler cephesinde (ZK ve ROK) bir değişikliğe gitmezken, likidite yönetimi cephesindeki adımlarına ise aylık repo ihalelerine son vererek devam etti. Bu yolla bankalar arası para piyasasında gecelik faizlerin %7.75'e yakın seviyelerde oluşmasını hedefleyen TCMB, böylelikle belirgin bir sıkılaştırma sinyali vermiş oldu. TCMB'nin Eylül ayında kur oynaklığının faiz oynaklığına (artışına) tercih ediliyor olduğu yönündeki iletişiminin artık geçersiz olduğuna işaret eden bu değişikliği önemli buluyoruz. Ayrıca 1-haftalık repo ihaleleri için kullanılan "politika faizi" ifadesinin duyuru metninden çıkarılmış olmasını ise anlamlı buluyoruz. Uluslararası yatırım bankalarının raporlarında ise dünkü PPK toplantısında alınan kararlar, TCMB'nin para politikasında örtük olarak bir değişikliğe gitme ve net bir sıkılaştırma sinyali olarak değerlendirildi.

Bugün saat 21.00'de Fed'in Ekim ayındaki son FOMC toplantısına ilişkin tutanaklar açıklanacak. Bir süredir Mart-2014 ile Aralık-2013 tarihleri arasında pinpon topu gibi gidip gelen takvim beklentilerinin bugün açıklanacak tutanaklar sonrasında bir miktar daha netlik kazanacağını düşünüyoruz. Önceki tutanakları ve son açıklanan ekonomik verileri dikkate aldığımızda ise bugünkü tutanaklarda, piyasaları negatif etkileyecek "şahin" ifadelerin yer alabileceğinden hareketle, risklerin düşük tutulması gerektiğini düşünüyoruz.

Bugün Açıklanacak Veriler
09.00 Almanya ÜFE Ekim (B:0%)
11.30 İngiltere BoE Toplantı Tutanakları
15.30 ABD TÜFE Ekim (B:0%)
15.30 ABD Perakende Sat. Ekim (B:0.1%)
17.00 ABD İşletme Stokları Eylül (B:0.4%)
17.00 ABD 2. El Konut Sat. Eki. (B:5.15 mn)
21.00 ABD FOMC Toplantı Tutanakları
FED/Dudley-Bullard Konuşması

Yukarı