BIST Piyasa Beklentisi

18.11.2013

BIST100 Endeksi, geçtiğimiz haftanın ilk iki gündeki %2.75 oranındaki değer kaybını, takip eden iki günde telafi etti ve Cuma günü %0.4 oranında yükselerek, haftayı %0.48 oranında artıda tamamladı. Haftanın son işlem gününde bitime dakikalar kala yaşanan sert oynaklık ise oldukça dikkat çekti. Kapanış seansından hemen önce 74.791 ile neredeyse günün ve haftanın en yükseğinden işlem gören endeks, 2dk'lık KAFE seansında ise %0.7 oranında değer kaybederek 74.273 puan ile günün en düşüğünden kapandı.

KAFE seansında yaşanan bu sert oynaklık, özellikle MSCI Endeksine dahil edilen ULKER ile endeksteki ağırlıklarının değiştiğini tahmin ettiğimiz EKGYO, AEFES ve TAVHL hisselerinden kaynaklandı Gün boyunca ekside seyreden ULKER hisseleri 2dk'lık KAFE seansında %2.66 değer kazanarak %1.46 artıda ve günün en yükseğinden kapandı. Borsa İstanbul'da günün çok işlem gören EKGYO hisseleri KAFE seansı öncesinde 2.64TL'den kapanmıştı. Ancak KAFE seansında o ana kadarki toplam işlem hacminin %45'ine karşılık gelen 80mn lota yakın işlemin 2.70TL'den geçmesi ile birlikte ilâve %2.27 oranında daha değer kazanan EKGYO, günün en yükseğinden kapandı. EKGYO'nun halka arz sonrası halka açıklık oranının iki katına çıkması nedeniyle, MSCI Endeksindeki ağırlığının arttığını, buna karşılık AEFES ve TAVHL hisselerinin ise azaldığını tahmin ediyoruz. AEFES ve TAVHL hisseleri Cuma günü KAFE seansında sırasıyla %1.75 ve %2.95 oranında sert değer kaybederek günün en düşüklerinden kapandı. Bu veriler ışığında Cuma günü KAFE seansında yaşanan oynaklığın bugün açılışta tersinin gerçekleşebileceğini ve bu çerçevede AEFES ve TAVHL hisselerinde yukarı yönlü, ULKER ve EKGYO hisselerinde ise aşağı yönlü hareketlerin görülebileceğini tahmin ediyoruz.

Hafta içinde Fed başkan adayı Janet Yellen'in konuşmasındaki "güvercin" tonlu mesajlar sonrasında, ABD ve Avrupa borsaları yükselişini sürdürdü. DAX ve SP500 Endeksleri ortalama %1.0-%1.5 oranında değer kazanarak üst üste 6. haftayı da artıda tamamlamayı başardı. Gelişmekte olan ülke borsaları da %0.77 yükseldi. Son iki hafta içinde %2.5 yükselen Dolar Endeksi %0.5 gerilerken, yurt içinde de dolar kuru haftanın en düşüğü olan 2.029'dan kapandı. Dolar kuru Çarşamba günü cari açık verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi sonrasında, haftanın en yükseği olan 2.0610'u görmüştü. Gösterge tahvilin faizi de hafta ortasında %9.07 seviyesine kadar yükselmesinin ardından haftayı %8.71'ye gerileyerek tamamladı.

Bugün Asya'da geçtiğimiz haftayı ekside tamamlayan Hindistan ve Endonezya borsaları ortalama %1.5 artıda işlem görüyor. ABD vadelileri yatay seyrediyor, Avrupa borsalarının ise yatay açılması bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
10.00 TR Özel Sektör Y.dışı Kredi Borcu Eyl.
11.00 AB Cari Denge Eylül (B:18 mlr €)
12.00 AB Dış Tic. Dengesi Eyl. (B:12.5mlr €)
17.00 ABD NAHB Konut Endeksi Kas. (B:56)
FED/ Dudley-Plosser-Kocherlakota Konuşmaları

Yukarı