BIST Piyasa Beklentisi

15.11.2013

BIST100 Endeksi dün en yüksek 74.328 seviyesini görmesinin ardından günü %2.28 oranda değer artışıyla 73.974 puandan tamamladı. Bir önceki gün 4.625mn TL ile tarihi en yüksek 2. işlem hacmi ile 72.326 seviyesinden kapanan endeks, dün 1.000 puanın üzerinde fiyat boşluğu bırakarak açıldı ve 3.174 mn TL ile de haftanın en yüksek ikinci işlem hacmini kaydetti. Bugün sınırlı bir yükselişle açılmasının ardından gün boyunca dünkü kazanımlarını korumaya çalışan bir seyir izlemesini beklediğimiz endeksin, özellikle 100-günlük HO'sının geçtiği 74.000 seviyesinin üzerinde kapanması halinde, kısa vadeli tepki yükselişinin devam edebileceğini tahmin ediyoruz.

Fed Başkan adayı Janet Yellen'ın piyasaların odağında yer alan dünkü konuşmasına ilişkin metin, bir önceki gün Türkiye piyasaları kapandıktan sonra yayınlamıştı. Metinde parasal genişlemeyi savunan ifadelerin yer alması, dün açılışta Türkiye dahil tüm küresel piyasalarda olumlu bir rüzgar estirdi. Yellen'ın dün TSİ 17.00'de başlayan konuşmasında ise metinde yer alan yumuşak ifadelerin dışına çıkmaması, piyasalardaki alıcı seyrin sürmesini sağladı. Söz konusu konuşma öncesinde yatay açılan ABD borsaları, günü %0.47 yukarıda tamamladı, Avrupa borsaları, beklentilerin altında kalan büyüme verisine rağmen %0.75 değer kazanırken, gelişmekte olan ülke borsaları da %0.98 yükseldi.

Yellen Senato Bankacılık Komitesi'nde yaptığı konuşmada, uygulanan para politikasının ekonomik toparlanmaya ciddi katkıları bulunduğunu ve para politikasından çok erken çıkılmasının, çok geç çıkılması kadar risk taşıdığını söyledi. ABD ekonomisinin toparlanma işaretleri verdiğini, ancak işsizlik oranının hâlâ çok yüksek olduğunu belirten Yellen, parasal genişleme ve varlık alımının faizlerin düşmesine yardımcı olduğunu söyledi. Ancak istihdamla ilgili toparlanma işaretleri nedeniyle, parasal genişlemenin sonsuza dek sürmeyeceğini fakat varlık alımlarının sonlandırılması için belirlenen bir tarih olmadığını ve her toplantıda yeniden değerlendirildiğini ekledi. Son olarak varlık fiyatlarıyla ilgili bir balon oluşumu görmediğini belirten Yellen, Fed eski Başkanı Greenspan'den farklı olarak ise, para politikasının varlık balonları ile mücadele etmek için güçlü bir araç olduğunu sözlerine ekledi. Konuşmanın ardından piyasalarda Aralık-2013 tarihine kayan Fed'in varlık alımlarını azaltma takviminin, yeniden Mart-2013 tarihine ötelendiği düşüncesindeyiz.

Bugün Hindistan borsasının kapalı olduğu Asya'da Yellen'ın ABD ekonomisine sağlanan parasal desteklerin devam edeceğine işaret eden konuşmasının olumlu etkisiyle ortalama %1.5 oranında değer artışları gözleniyor. ABD vadelileri %0.10 artıda seyrediyor, Avrupa borsalarının ise yatay açılması bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
10.00 TR İşsizlik Oranı Ağustos
11.00 IT Dış Tic. Dengesi Eylül (B:1.63 mlr €)
12.00 AB TÜFE Ekim (B:-0.1%)
15.30 ABD NY İmalat Endeksi Kas. (B:5)
16.15 ABD Sanayi Üretimi Ekim (B:0.2%)
16.15 ABD KKO Ekim (B:78.3%)
17.00 ABD Toptan Satış Stokları Eyl. (B:0.4%)

Yukarı