BIST Piyasa Beklentisi

11.11.2013

Borsa İstanbul, geçtiğimiz haftanın ilk günü 77.099 ile aşmayı denediği 77.000 direncini, hafta içinde iki kez daha denese de başarılı olamadı. ECB'den gelen sürpriz faiz indirimi kararı sonrasında Perşembe günü en yüksek 76.770'e kadar yükselen endeks, Cuma günü ise güçlü ABD tarım-dışı istihdam verisi ile birlikte sert düştü ve 73.918 seviyesinden kapandı. Haftalık değer kaybı TL bazında %3.4, USD bazında ise 4.3 olan BIST100 Endeksi, MSCI Gelişmekte olan Ülkeler (GOÜ) Endeksi içinde %5.6 düşen Brezilya borsasından sonra ikinci en çok kaybettiren oldu. Bir önceki hafta da Endonezya borsasından sonra ikinci en çok kaybettiren olan Türkiye borsasının son iki haftalık değer kaybı ise %10.5'e ulaştı. Endonezya borsası ise geçtiğimiz hafta %0.6 değer kazandı. Bugün de yarın yapılacak merkez bankası faiz toplantısı öncesinde %0.78 ekside işlem görüyor. Avrupa borsaları geçtiğimiz hafta %0.6 oranında daha gerileyerek üst üste 2. haftayı da ekside tamamlarken, ABD borsaları %0.4 oranında daha değer kazanarak üst üste 5. haftayı da artıda tamamlamayı başardı.

TL, diğer GOÜ para birimleriyle paralel olarak USD karşında geçtiğimiz hafta %1.4 gerileyerek 2.04 seviyesinden kapanırken, döviz sepeti de %0.5 oranında yükseldi ve 2.382 ile teknik açıdan kritik 2.400 seviyesine yaklaştı. Cuma günü ABD 10-yıllık tahvil faiz oranlarının %2.60'tan %2.75 seviyesine 15 baz puan birden sıçraması ile birlikte Türkiye 10-yıllıkları 24 baz puan, 2-yıllıkları ise 16 baz puan yükselerek sırasıyla %9.09 ile %8.62 seviyelerinden kapandı.

Başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülke piyasalarında sert oynaklık yaratan ABD'deki ekonomik veri akışı, bu hafta daha düşük yoğunlukta olacak. Ancak Fed yöneticilerinden gelecek açıklamalar önemli olacak. Yarın Minneapolis ve Atlanta Fed Başkanları Kocherlakota (güvercin) ile Lochart (yarı-şahin) konuşacak. Perşembe günü ise Fed Başkanı adayı Janet Yellen'in, Senato'da yapacağı konuşma haftanın en önemli gelişmesi olarak takip edilecek. Yellen'ın konuşmasında ABD ekonomisine ve para politikalarına dair üstü kapalı yapacağı değerlendirmelerden piyasa aktörleri ipuçları arayacak. Fed'in mevcut varlık alımlarını ne zaman azaltacağına dair, önce Eylül-2013, sonra Mart-2014 ve geçtiğimiz hafta ise Aralık-2013 tarihleri arasında pinpon topu gibi gidip gelen tahminlerin bu hafta içinde bir miktar daha netlik kazanma olasılığı bulunuyor.
Haftayı oldukça zayıf bir tonda kapatan BIST100 Endeksinin bu hafta 73.500 kritik teknik desteği öne çıkıyor. Söz konusu desteğinin üzerinde kalması halinde tepki yükselişleri, kırılması halinde ise düşüş ivmesinin arttığını görebiliriz. Dolar kurunun, haftanın ilk 2 gününde TCMB'nin uygulayacağı ek parasal sıkılaştırma sonrasında nasıl bir seyir izleyeceği önemli olacak. Ayrıca son dört haftadır gerileyen petrol fiyatlarının hafta sonunda Cenevre'deki İran'ın nükleer programı görüşmelerinden sonuç alınamamasının ardından bu hafta yükseliş yönünde mi hareket edeceği takip edilecek.

Bugün Açıklanacak Veriler
11.00 IT Sanayi Üretimi-Yıllık Eyl. (B:-2.66%)
ABD ve Fransa Piyasaları Kapalı
KCHOL-SAHOL-MGROS-SNGYO- AEFES-PGSUS-ASELS-ZOREN-DOHOL-DYHOL-INDES-TRGYO-AKFGY-DOAS-TOASO-EREGL 3Ç2013

 

Yukarı