BIST Piyasa Beklentisi

01.11.2013

BIST100 Endeksinde dün satıcılı açılış sonrasında gelen gün içi tepki denemeleri zayıf kalırken, özellikle ikinci seans artan satış baskısının etkisi ile 77.187'e kadar geri çekilme yaşandı. Kapanışa doğru ise bir miktar toparlanma çabası görülse de endeks günü %1.65 oranında değer kaybı ile 77.620 seviyesinden tamamladı. Endekste yaşanan sert değer kaybında önderliği yine banka hisseleri yaptı ve bankacılık endeksi %2.26 oranında değer kaybı ile günü tamamladı.

Dün yurtdışı piyasalarda önceki gün yapılan FED toplantısındaki açıklamaların etkisi ile günün ilk saatlerinde satıcılı bir seyir etkili olurken, ilerleyen saatlerde özellikle Avrupa borsalarında dalgalı bir seyir görüldü. Küresel piyasalarda en dikkat çeken gelişmelerden biri ise Euro/Dolar paritesinde yaşanıyor. Geçtiğimiz hafta 1,3830'a kadar yükselen paritede son günlerde gevşeme eğiliminin artığını görüyoruz. Paritede dün itibariyle 1,3580 seviyesine geri çekilme yaşanırken, gevşeme sabah saatlerinde de sürüyor.

İç piyasalarda ise son günlerde hızlı değer kazanan BIST 100 endeksinde gelen verilere duyarlılık artıyor. Dün açılanan ve beklentilerden iyi gelen Chicago PMI verisi Fed'in parasal genişleme politikasında tahvil alımlarını daha erkene alabileceği kaygılarını arttırdı. Bu veri sonrasında BIST 100 endeksinde satış baskısı ivme kazanırken, dün 1,9880 seviyesinin üzerinde yatay hareket eden Dolar/TL kuru bu verinin ve paritedeki düşüşünde etkisi ile tekrar yükselişe geçti. Dünün önemli gelişmelerinden biri de Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçının açıklamaları oldu. Başkan "Para politikasında gevşeme beklenmemesini, gerekirse ek sıkılaştırmaya gidilebileceğini ve Enflasyon odaklı para politikasına devam edileceğini söyledi."

Bu saatler itibariyle küresel piyasalara baktığımızda ise Asya borsalarında Nikkei endeksinde %1'e varan değer kayıpları yaşanırken, diğer Asya borsalarında %0.25 ile %0.40 arasında yükselişler görülüyor. ABD vadelileri ise %0.17 oranında yükseliş ile 15.503 seviyelerinde hareket ediyor.

Dün yaşanan sert değer kaybı sonrasında güne zayıf tepki alımları ile başlamasını beklediğimiz endeksin kısa vadeli göstergelerinde sonra orta vadeli göstergelerinde de güç kaybının artması teknik açıdan olumsuz görünüm arttırıyor. Orta vadeli yükseliş trend desteği konumunda olan 77.500-77.600 bandının üzerinde yaşanabilecek tepki yükselişlerinde 78.300-78.500 bandı gün içi işlemlerde ilk dirençler olarak takip edilebilir.

Endeksin beklentimizin aksine 77.500'ün altında sarkması halinde gevşeme eğiliminin etkisini arttırabileceğinden mevcut kısa vadeli pozisyonların bu seviyenin altında azaltmanın yararlı olacağını düşünüyoruz.

Bugün Açıklanacak Veriler
11.28 İngiltere Markit İmalat PMI Ekim (B:56.1)
15.10 FED Bullard Konuşması
15.58 ABD Markit İmalat PMI Ekim
16.00 ABD ISM İmalat PMI Ekim (B:55)
17.15 FED Kocherlakota Konuşması
18.00 FED Lacker Konuşması

Yukarı