BIST Piyasa Beklentisi

14.10.2013

ABD'de iki hafta önce olduğu gibi geçtiğimiz hafta sonunda da bütçe görüşmeleri ve borç tavanı konusunda somut bir ilerleme kaydedilemedi. Temsilciler meclisinin Cumhuriyetçi kanadı tarafından hazırlanan ve ABD borç tavanı tarihini 6 hafta öteleyen önerinin bir uzlaşma sağlayacağı beklentisiyle, küresel piyasalar hafta sonuna iyimser girmişti. Ancak Cumartesi günü Temsilciler Meclisi'ndeki şiddetli tartışmalardan sonra bir sonuca ulaşılamaması nedeniyle temaslar Pazar gününden itibaren Senato'ya geçti.

Senato çoğunluk lideri Demokrat Harry Reid ile Cumhuriyetçilerin lideri Mitch McConnell arasındaki görüşmelerde beliren bir umut ışığına rağmen, ne federal hükümetteki kısmi kapanmanın sona ereceği ne de olası bir temerrüt tehlikesinin kalktığını gösteren kesin bir belirti yok. Ancak Reid'in görüşmelerin "kapsamlı" olduğunu ifade etmesi ve sorunlara olumlu bir çözüm bulunacağı konusunda iyimserim" demesi nedeniyle, yatırımcılar 13 günden beri kısmen kapalı olan ABD hükümetinin yeniden açılması umudunu halen koruyor. Bugün ABD'de resmi tatil günü olmasına rağmen Kongre'nin her iki kanadının üyelerinin sorunları çözmek üzere bir araya gelmesi bekleniyor. ABD'de bugün bono piyasaları kapalı olmasına karşın, hisse senedi piyasaları açık olacak.

Hatırlanacağı üzere iki hafta önce de ABD'de bütçe ve borç tavanı sorunlarına bir çözüm bulanacağı beklentileri ile piyasalar hafta sonuna olumlu girmişti. Ancak hafta sonunda bir ilerleme kaydedilememiş olması nedeniyle, tüm piyasalarda Pazartesi günü itibarıyla değer kayıpları yaşanmıştı. Asya'da Japonya, Hindistan ve Endonezya borsaları ortalama %2.0 düşmüş, Avrupa'da ve ABD'de ise borsalar %0.75-%1.0 arasında gerilemişti. BIST100 Endeksi ise aynı gün 73.500 seviyesine kadar %1.6 oranında düşmesinin ardından 74.500 seviyesinden %0.4 değer kaybı ile günü tamamlamıştı. Bugün ise küresel piyasalarda iki hafta öncesine nazaran çok daha sınırlı tepkiler olduğunu görüyoruz. Japonya ve Hong-Kong piyasalarının kapalı olduğu Asya'da Çin borsası %0.6 yukarıda, Endonezya ve Hindistan borsaları ise sırasıyla %0.7 ve %0.4 oranında artıda işlem görüyor. ABD vadelileri ise %0.7 ekside seyrediyor, Avrupa borsalarının da %0.25 satıcılı açılması bekleniyor.

Bugün endeksin hafif satıcılı açılmasının ardından 76.000 desteğinin üzerinde kapanmaya çalışacağını tahmin ediyoruz.

Yukarı