BIST Piyasa Beklentisi

01.10.2013

BIST100 Endeksi, dün yurt dışı piyasalardaki satıcılı görünüme paralel olarak gün boyunca satış baskısı altında kaldı. Ancak gerek dış ticaret rakamlarının beklentilerin altında açıklanması gerekse Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketinin etkisiyle günü %0.38 oranında sınırlı bir değer kaybıyla tamamladı. Endeks böylece sırasıyla %0.7 ve %0.6 oranında değer kaybeden Avrupa ve ABD borsaları ile %1.3 düşen gelişmekte olan ülke borsalarından görece olumlu ayrıştı. Son altı işlem günü boyunca aralıksız değer kaybeden endeks, dün yedinci işlem gününde de değer kaybetmesine karşın, ilk kez açılış değerinin üzerinde kapanarak teknik açıdan olası bir tepki yükselişi için zemin kazandı. Ayrıca geçtiğimiz hafta ortasından itibaren kapanıştan önceki son 45dk.'yı yoğun satış baskısı altında geçiren endeksin, dün tersine bu kez alıcılı seyrettiği gözlendi.

ABD'de bir süredir devam eden bütçe anlaşmazlıklarında çözüm sağlanamadı ve Kongre'nin ek harcamayı onaylaması için süre doldu. Politikacılar 01 Ekim'de dolan süre sonunda dün gece yarısı itibarıyla hükümete ek harcama yetkisi verilmesinde anlaşmaya varamadı. Böylece 17 yıl sonra ilk kez federal hükümetin harcama yapamaz duruma düşerek bazı işlemleri durdurmak zorunda kalması olarak tanımlanan süreç bugün kısmen başlayacak. ABD'de borçlanma limitinin artırılması için de 17 Ekim'e kadar uzlaşma sağlanması gerekiyor.

Ancak ABD bütçe görüşmelerinde uzlaşma sağlanamamasına rağmen, yurt dışı piyasalardaki iyimserlik ve dolar kurundaki değer kaybının devamına bağlı olarak bugün açılışta tepki alımlarının etkili olacağı görülüyor.

Bu çerçevede dün özellikle KAFE seansında %1.0-%1.2 oranında ilâve değer kaybeden TOASO, TUPRS ve KCHOL hisselerinin yanı sıra son 7 işlem gününde sanayi hisselerinin gerisinde kalan banka hisselerinin açılışta daha güçlü performans göstermesi beklenebilir. Diğer yandan dün KAFE seansında %2.74'lük ve %2.15'lik değer artışlarıyla öne çıkan TAVHL ve KOZAA hisseleri ile ortalama %0.25-%0.50 arasında yükselen EKGYO, TTKOM, ISCTR, ENKAI, THYAO ve BIMAS hisselerinin görece geride kalabileceği düşünülebilir.

Çin ve Hong Kong piyasalarının kapalı olduğu Asya piyasalarında bugün ABD'deki bütçe anlaşmazlıklarına rağmen Nikkei Endeksi %0.45 yukarıda, Endonezya ve Hindistan borsaları ise sırasıyla %1.4 ve %0.4 oranında değer artışı ile işlem görüyor. ABD vadelileri %0.20 artıda seyrediyor, Avrupa borsalarının da %0.35 alıcılı açılması bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
10.48 FR Markit İmalat PMI Eyl. (B:49.5)
10.55 Almanya Markit İmalat PMI Eyl. (B:51.3)
10.55 Almanya İşsizlik Oranı Eyl. (B:6.8%)
10.58 AB Markit İmalat PMI Eyl. (B:51.1)
12.00 AB İşsizlik Oranı Ağu. (B:12.1%)
15.58 ABD Markit İmalat PMI Eyl. (B:52.8)
17.00 ABD İnşaat Harcamaları Ağu. (B:0.4%)
17.00 ABD ISM İmalat PMI Eyl. (B:55.8)

Yukarı