BIST Piyasa Beklentisi

18.09.2013

BIST100 Endeksi, Suriye'ye ABD'nin olası bir askeri müdahale olasılığının gölgesinde başladığı Eylül ayında MSCI ülke endeksleri içinde USD bazında en çok kazandıran olmaya devam ediyor. Sanayi sektörü hisselerinin dün %0.14 oranında sınırlı gerilemesine rağmen, bankacılık sektörü hisseleri %1.46 yükselerek, BIST100 Endeksinin günü %0.71 oranında artıda tamamlamasını sağladı. Baktığımızda BIST100 Endeksini oluşturan hisselerin dün sadece yarısının yükseldiğini, ancak 3.020mn TL'ye ulaşan işlem hacminin ise %86'sının yükseliş kaydeden hisselerde gerçekleştiğini görüyoruz. Dolar kurunun 2.00TL seviyesinin üzerinde kalmaya devam ettiği, gösterge tahvilin faiz oranının ise 14 baz puan yükseldiği bir günde, özellikle endeks ağırlığı yüksek, likit ve ofansif hisselerde işlem hacminin önemli ölçüde yükselmesi dikkat çekiyor. Bu durum, Fed toplantısı öncesinde pozisyonlarını ayarlamak ve risklerini belli ölçüde sınırlamak isteyen yatırımcıların satışlarına karşın, son ralliyi kaçıran yatırımcıların alımlarının daha güçlü olduğunu ortaya koyuyor. Düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesi, geri çekilmelerin sınırlı kalmasına neden olurken özellikle likit, endeks ağırlığı yüksek ve ofansif hisselerde işlem hacminin artıyor olması da bu hisselerde 74.500-75.000 aralığında da yeni pozisyonların cesaretle açıldığına işaret ediyor.

Ancak geçtiğimiz Cuma günü 71.635 endeks seviyesinde paylaştığımız Elliott analizlerimizde endeksin mevcut yükselişinin ilk adımdaki hedefini, yüksek olasılıklı ilk senaryo doğrultusunda 75.000 seviyesi olarak hesaplamıştık. Endeksin gerek bu hedef menzili içinde olması gerekse sonuçlarını yarın göreceğimiz Fed toplantısı öncesinde agresif yeni pozisyon açılmasını beklemediğimiz için mevcut risklerin sınırlanması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca endeksin 64.000 seviyesinden başlayan yükselişinin sağlıklı bir düzeltmeye ihtiyacının olması, olası olumlu gelişmelerin bile kâr satışları ile karşılanabileceğine işaret ediyor.

Bugün Fed'in Mayıs ayından itibaren beklenen "kritik" toplantısında aylık 85 milyar dolarlık varlık alımlarını 10 milyar dolar azaltma kararı alması bekleniyor. Tahvil alımlarının ölçülü azaltılmasının borsaya destek sağlarken doları olumsuz etkilemesi bekleniyor. Fed'in tahvil alımlarını azaltmada daha agresif bir yaklaşım sergilemesi halinde ise piyasaların daha büyük bir tepki vereceği tahmin ediliyor. Bu durumda ABD tahvil faiz oranlarında yaşanacak olası sert yükseliş nedeniyle özellikle gelişmekte olan ülkelerin olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Bugün endeksin yatay açılmasının ardından kâr satışlarının etkisinde, sıkışık bir seyir izleyeceğini tahmin ediyoruz.

Bugün Açıklanacak Veriler
10.00 TR Motorlu Kara Taşıtları Temmuz
10.00 TR KV Dış Borç Temmuz
11.30 İngiltere BOE Toplantı Tutanakları
12.00 AB İnşaat Üretimi Temmuz
15.30 ABD İnşaat İzinleri Ağustos (B:950 bin)
15.30 ABD Konut Baş. Ağustos (B:917 bin)
21.00 ABD FED FOMC Faiz Kararı (B:0.25%)
21.30 FED Bernanke Konuşması

Yukarı