BIST Piyasa Beklentisi

21.08.2013

BIST100 Endeksi dün ilk seansı %0.71 oranında gerileyerek 71.867'den tamamlamasının ardından ikinci seansta daha olumlu bir tablo sergiledi ve %0.25'lik değer kaybı ile kapandı. Bankacılık Endeksi, özellikle ikinci seansta güçlenen alımlarla %0.24 oranında yükselirken, Sanayi Endeksi %0.47 oranında düştü.

TCMB, dün sonuçları saat 14.00'te açıklanan PPK toplantısında, ek parasal sıkılaştırmanın etkinliğini ve koridordaki esnekliği artırmak için faiz koridorunun üst bandını oluşturan gecelik borç verme faizini 50 baz puan artırdı. Piyasa yapıcısı (PY) bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma faiz oranını ise değiştirmedi. Son anketlere göre TCMB'nin bu toplantıda beklemede kalmayı tercih edeceği düşünülüyordu. Ancak PY bankalar için normal günlerdeki fonlama maliyetinin değiştirilmemiş olmasının TL'ye sınırlı bir destek sağlayacağını düşünüyoruz. Yine de MB'nın beklemede kalmayı tercih etmemiş olması TL'nin eşdeğeri gelişmekte olan ülke para birimlerine göreceli olarak istikrarlı kalmasını sağlayabilir. Önümüzdeki dönemde ise FED'in Eylül ayındaki varlık alım azalış kararı ile ilgili beklentiler değişmediği sürece PPK'nın seçeneklerinin sınırlı olacağını ve koridor üst sınırında PY bankaları da etkileyecek şekilde 50 baz puanlık bir artışı bir sonraki toplantısında gündeme alacağını düşünüyoruz. TCMB dün PPK kararlarının ardından 200 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açması döviz cephesini hareketlendirdi. 11 Temmuz'dan bu yana döviz satım ihalelerini 50 milyon dolarlık minimum seviyede tutan TCMB'nin bu hamlesi ile kurun sınırlı ölçüde gerilediği gözlendi. Faiz cephesinde ise gösterge tahvilin bileşik faizi 3 baz puan gerileyerek %9.36 oldu. Faiz oranlarının gerilemesinde ABD 10-yıllık tahvil faizlerinin %2.84 seviyesinden geçen alçalan trend direncinin altında kalması etkili oldu.

FED tutanakları öncesinde dün ABD borsaları %0.42 yükselirken, küçük piyasa değerli şirketlerden oluşan Russell Endeksinin %1.5 değer kazanması dikkat çekti. Bugün de son dört işlem gününde sert değer kaybeden Hindistan ve Endonezya borsalarının tepki alımlarıyla %1.0 civarında artıda işlem görüyor. Bu çerçevede baktığımızda BIST100 Endeksinin hafif alıcılı açılacağını tahmin ediyoruz.

Bugün Açıklanacak Veriler
10.00 TR Kısa Vadeli Dış Borç Haziran
17.00 ABD İkinci El Konut Sat Tem (B:5.1 mn)
21.00 ABD FOMC Toplantı Tutanakları

Yukarı