BIST Piyasa Beklentisi

19.08.2013

Geçtiğimiz hafta boyunca açıklanan ekonomik verilere genel olarak bakıldığında Avrupa'da ve Türkiye'de beklentilerin üzerinde, ABD'de de ise beklentilerin altında kaldığı gözlendi. Yurt içinde açıklanan Sanayi Üretimi ve Cari Açık verisi beklentilerden daha olumlu geldi. Avrupa'da açıklanan 2Ç13 büyüme verileri 6 çeyrek sonra ilk kez büyümeye işaret ederken, Alman ZEW endeksi de beklentilerden güçlü geldi. ABD'de ise Sanayi Üretimi, Kapasite Kullanımı, Perakende Satışlar, Michigan Tüketici Güveni verileri ve bazı bölgesel Fed imalat endeksleri beklentilerin altında kaldı. Perşembe günü açıklanan haftalık işsizlik başvuruları beklentileri aşsa da ABD borsaları en fazla Perşembe günü olmak üzere haftanın dört gününde değer kaybetti. ABD 10-yıllık tahvil faiz oranları ise tersine haftanın dört günü yükselerek önceki haftanın 25baz puan üzerinde %2.825 seviyesinden kapandı (bugün %2.862). ABD 10-yıllık tahvil faiz oranlarının 2013 yılının en yüksek seviyelerine ulaşmasında, açıklanan verilere göre uluslararası yatırımcıların Haziran ayında net 67 milyar USD satıcı olduklarının görülmesi etkili oldu. Tahminler Haziran ayında uluslararası yatırımcıların net 35 milyar USD alıcı oldukları yönündeydi.

Haftanın son gününde Çin'de 90 saniye içinde borsa endeksinin %5.0 yükselmesi ve sonrasında günü %0.64 ekside kapatması dikkat çekerken, Hindistan borsası da aynı gün %4.0'e yakın düştü. Borsa İstanbul ise Cuma günü %0.40 yükselerek haftayı %0.99 artıda tamamladı. ABD borsaları hafta bazında %2.2 düşerken, Avrupa borsaları yatay kaldı. Gelişmekte olan ülke borsaları ise %1.72 yükseldi. Ancak USD'nin gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı ortalama %1.0 civarında değer kazanması nedeniyle USD bazındaki kazanımı %0.72 ile sınırlı kaldı. İtalya ve İspanya gibi borç sorunu olan ülkelerin borsaları, bir önceki hafta olduğu gibi Avrupa borsalarından yine olumlu ayrışarak %2.7 ve %1.2 oranında değer kazandı, 10-yıllık tahvil faiz oranları da geriledi. Türkiye'de ise 10-yıllık ve 2-yıllık tahvil faiz oranları sırasıyla 28 ve 38 baz puan yükseldi.

Bugün Asya borsalarında Çarşamba günü açıklanacak Fed tutanakları öncesinde belirgin bir trend gözlenmezken, Cuma günü %4.0'e yakın düşen Hindistan'ın ardından bugün de Endonezya borsasının benzer bir şekilde düşüyor olmasının Türk borsası açısından da yakın takip edilmesi gereken bir durum oluşturduğu kanaatindeyiz. ABD vadelileri %0.10 artıda seyrediyor, Avrupa borsalarının ise yatay açılması bekleniyor.

Endeksin Cuma günü teknik açıdan önemsediğimiz 74.250 seviyesinin hemen üzerinde kapanmasının ardından ikinci gün kapanışını yapıp yapamayacağını takip ediyoruz.

Yukarı