BIST Piyasa Beklentisi

07.08.2013

BIST100 Endeksi son beş işlem günü boyunca aşmaya çalıştığı ve her seferinde sınırından döndüğü 74.250 direncini, dün de gördüğü en yüksek 74.498 ile altıncı işlem gününde de aşmaya çalıştı, ancak başarılı olamadı. Bunda küresel piyasalarda devam eden yönsüz ve kararsız seyrin yanı sıra Bayram öncesi risk almak istemeyen yatırımcıların satış baskısı da etkili oldu. BIST100 Endeksi günü %0.83 değer kaybeden bankacılık sektörü hisseleri öncülüğünde %0.35 gerileyerek tamamlarken, Sanayi Endeksi %0.32 oranında yükseldi. Özellikle bankacılık sektörü hisselerindeki işlem hacminin haftalık ortalamasının yaklaşık yarısına gerilemesi nedeniyle toplam işlem hacmi de haftalık ortalamasının 1/3'ü oranında düştü. Kapanış fiyatlı emirler seansında (KAFE) dün BIST030 hisseleri içinde AEFES, TUPRS, TAVHL ve ENKAI %1.0'in üzerinde yükseldi, SISE, AKBNK ve IPEKE ise %0.25'in üzerinde düştü. Dolayısıyla bugün açılışta dün KAFE seansında değer kazanan hisselerin düştüğüne, değer kaybeden hisselerin ise yükseldiğine tanık olabiliriz.

Yurt dışı piyasalarda hafta başından itibaren ABD'de bazı bölgesel Fed başkanlarının yaptığı açıklamaların etkili olduğu gözleniyor. Önceki gün Dallas Fed Başkanı Fisher'in dün ise Atlanta Fed Başkanı Lockhart ve Chicago Fed Evans'ın açıklamaları, Fed'in tahvil alımlarını ne zaman azaltacağı konusunda yatırımcıları belirsizlikle karşı karşıya bıraktı. Lochart dün tahvil alımlarının azaltılmasına Eylül'de başlanabileceğini, ancak yılın ikinci yarısı için beklenen ekonomik büyümenin gerçekleşmemesi halinde daha uzun beklenebileceğini söylerken, Evans ise açıklanacak ekonomik verilere bağlı olarak bankanın tahvil alımlarını azaltmaya gelecek ay başlayabileceğini belirtti. ABD borsaları dün %0.59 değer kaybı ile son 5 ayın en hızlı düşüşünü kaydederken, Avrupa borsaları da %0.37 geriledi.

Bugün Asya borsalarında Fed'in tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağı zamanla ilgili belirsizliğin, Yen'in değer kazanmasını sağlaması nedeniyle Nikkei Endeks %3.4 ekside işlem görüyor. Hindistan Merkez Bankası başkanlığına eski IMF Başekonomisti Raghuram Rajan'ın atanması ise Sensex Endeksindeki kayıpları %0.45 ile sınırlamış görünüyor. ABD vadelileri %0.30 ekside seyrediyor, Avrupa borsalarının ise güne %0.30 oranında satıcılı başlaması bekleniyor. Tüm yatırımcılarımızın Ramazan Bayramını kutlarız.

Bugün Açıklanacak Veriler
09.45 FR Dış Tic Dengesi Haz (B:-5 mlr €)
13.00 Almanya Sanayi Üretimi Haz (B:0.3%)
22.00 ABD Tük. Kredi Değişimi Haz (B:15 mlr $)
FED Plosser Konuşması

Yukarı