BIST Piyasa Beklentisi

24.07.2013

BIST100 Endeksi geçtiğimiz hafta içinde aşamadığı 77.000-77.700 aralığındaki fiyat boşluğunu, dün TCMB faiz kararının ardından 77.176 ile tekrar test etti ve yine kâr satışlarıyla karşılaştı. Özellikle Merrill Lynch (ML) tarafından ikinci seans ortasında yayınlanan bir rapor sonrası ise satışlar hızlandı ve güçlendi. Endeks günü %1.39 düşen bankacılık hisseleri öncülüğünde, %0.59 değer kaybı ile tamamlarken, sanayi sektörü hisseleri yatay kaldı. ML, söz konusu raporunda, TCMB'nin son faiz adımının döviz kurlarını kontrol etmekte yetersiz kalabileceği beklentisi doğrultusunda Türkiye'ye ilişkin yatırım tavsiyesini "nötr"e çekti.

TCMB dün faiz koridorunun üst bandını 75 baz puan artırırken, yayınladığı duyuru metninde de gelecek dönemlerde daha fazla sıkılaştırmaya gidilebileceği yönünde mesajlar verdi. Zayıflayan sermaye akımlarına karşı daha sıkı bir para politikası duruşu ile karşılık veren TCMB'nin enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu hale gelene kadar gerektiğinde ek sıkılaştırma yapabileceğinin de sinyalini verdiğini düşünüyoruz. TCMB'nin bu kararı ile son dönemde gelişmelerin gerisinde kaldığına dair oluşan endişeleri kısmen yatıştıracağı ve sıkılaştırma yönünde bir adım bekleyen piyasaları da tatmin edebileceği kanaatindeyiz. Özellikle piyasa yapıcı bankalara (PY) sağlanan 50 baz puanlık ek imkânın, istisnai günlerde devreden çıkacak olması nedeniyle, aslında faiz koridorunun üst sınırında yapılan 75 baz puanlık artış, PY'ler için 125 baz puanlık bir artış anlamına geliyor. TCMB'nin bu sayede TL'deki oynaklığı, en azından aynı ligde yer alan emsalleri ile eş düzeyde tutabilme konusunda elinin rahatlayabileceğini tahmin ediyoruz. Yeni para politikası çerçevesinin daha net bir resmini görebilmek için ise gelecek hafta yayınlanacak olan MB'nin çeyreklik enflasyon raporunun ve buradaki baz senaryosunun önemli olacağını düşünüyoruz.

Bugün HALKB'nin 2Ç13 bilançosunu açıklaması bekleniyor. Hatırlanacağı üzere Taraf gazetesinde çıkan bir haberin banka tarafından yalanlanmasına karşın, HALKB hisseleri Cuma günü %4.4 düşmüş, Pazartesi günü yatay kalmasının ardından dün de %2.3 değer kaybetmişti. Bu nedenle HALKB'nin bilanço detaylarının önemli olacağını tahmin ediyoruz.

Bugün Asya borsaları Çin'de açıklanan zayıf PMI verisinin ardından satıcılı seyrediyor, ABD vadelileri güçlü Apple bilançosu nedeniyle hafif artıda işlem görüyor, Avrupa borsalarının da güne %0.15 civarında hafif alıcılı başlaması bekleniyor.

Endeksin güne hafif alıcılı başlamasını bekliyoruz.

Bugün Açıklanacak Veriler
09.58 FR Markit İmalat PMI Tem (B:48.8)
10.28 Almanya Markit İmalat PMI Tem (B:49.4)
10.58 AB Markit Bileşik Tem (B:49.3)
11.00 İT Perakende Sat Mayıs
15.58 ABD Markit İmalat PMI Tem (B:51.9)
17.00 ABD Yeni Konut Sat Haz (B:485 bin)

Yukarı