BIST Piyasa Beklentisi

05.07.2013

BIST100 endeksi dün ilk seansı yatay tamamlamasının ardından, ECB'den gelen açıklamalar sonrası günü %2.29 yükselerek tamamladı ve yurt dışı piyasalardan pozitif yönde ayrıştı. ABD borsalarının kapalı olduğu günde, Avrupa borsaları %1.88 değer kazanırken, gelişmekte olan ülke borsaları da %1.1 yükseldi. Döviz sepeti bir ara 2.2529 seviyesine kadar yükselmesinin ardından günü 2.23 direncinin altında tamamlarken, gösterge tahvilin faizi ise 18 baz puan yükselişle %7.96 oldu.

Hatırlanacağı üzere BIST100 Endeksi, 22 Mayıs tarihindeki Fed açıklamaları sonrasında ve 31 Mayıs Gezi olayları nedeniyle yurt dışı piyasalardan olumsuz yönde ayrışmaya başlamıştı. Haziran ayının son dört gününde ve Temmuz ayının ilk gününde peş peşe yükselişler kaydeden endeks, mevcut negatif ayrışmasını telafi etmeye çalışsa da ilerleyen günlerde yeniden yurt dışı piyasaların gerisinde kalmaya devam etmişti. Endeksin hem yurt dışı piyasaların altında performans göstermesi hem de kritik desteklerine doğru yeniden geri çekilmesi nedeniyle hisse senedi yatırımcısını tedirgin olmaktaydı. Bu anlamda dün endeksin görece üstte performans sergilemesini ve yeniden kısa vadeli önemli 75.000 direncinin üzerine yükselmesini olumlu karşılıyoruz. Diğer yandan işlem hacminin 2.376mn TL ile aylık ortalamasının oldukça altında kalması ve ikinci seanstaki hızlı yükselişler sonrası hisse senetlerinin ağırlıklı ortalama fiyatlarının, kapanışlarının altında kalması nedeniyle bugün endeksin daha ziyade dünkü kazanımlarını korumaya çalışan bir seyir izleyeceğini tahmin ediyoruz.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) dün gevşek para politikalarını sürdüreceklerine dair açıklamaları, piyasalarda morallerin yeniden kazanılmasında etkili oldu. ECB Başkanı Mario Draghi, politika faizini %0.5 tutma kararının ardından düzenlenen basın toplantısında, faizlerin mevcut seviyelerde uzun bir süre tutulacağını hatta daha da indirilebileceğini söylerken, BOE'de politika faizini beklendiği gibi %0.5'te tuttu ve varlık alım programının büyüklüğünü de değiştirmeyerek 375 milyar sterlinde bıraktı. Açıklamaların ardından EUR ve GBP hızla değer kaybetti.

Bugün ABD'de açıklanacak olan tarım dışı istihdamın Haziran'da 165,000 kişi artması, işsizlik oranının ise %7.5'e gerilemesi bekleniyor. Söz konusu verinin FED'in tahvil alımları konusunda izleyeceği yol üzerinde etkili olması nedeniyle yakından takip edilmesi gerekiyor.

Yukarı