BIST Piyasa Beklentisi

19.06.2013

BIST100 Endeksi önceki gün negatif ayrıştığı yurt dışı borsalardan dün ilk seansta %0.51 yükselerek pozitif ayrışmıştı. Ancak öğlen arasında paylaştığımız notta da yer aldığı üzere, başta VOB endeks kontratlarında ve döviz sepetinde Başbakan Erdoğan'ın konuşması esnasında olumsuz fiyatlama gözlenmeye başlamıştı. TCMB'nin PPK açıklamasının ardında da 2.20 seviyesinin altına gerilemeyen döviz sepeti nedeniyle endeks, ikinci seansta %2.03 değer kaybederek günü %1.53 değer kaybı ile 77.739 seviyesinden tamamladı ve yurt dışı piyasalardan olumsuz ayrışmaya devam etti. Döviz sepetinin %0.78 yükseliş ile 2.2067 seviyesinden kapandığı günde gösterge tahvilin faizi de 57 baz puan artışla %6.81 seviyesine yükseldi. Bugün ise döviz sepetinde işlemler dünkü kapanışının hafif altında 2.2055'ten geçiyor.

TCMB'nin dünkü PPK toplantısında faiz oranları beklendiği şekilde sabit bırakılırken, verilen mesajın tonunda bir değişiklik olduğu göze çarptı. Zayıflayan sermaye akımlarına dikkat çekilen bildiri notunda likidite kompozisyonunda gerekli ayarlamaların yapılacağı ifade edildi. Bu ifadeyi ek sıkılaştırma uygulamalarının devam edeceği şeklinde okuyoruz. Bugün Fed toplantısı sonucunda tahvil alım programının yavaşlatılacağı yönünde bir mesaj çıkması halinde ise TCMB'nin artabilecek kur oynaklığına bağlı olarak daha sık ek sıkılaştırmaya gideceğini ve ortalama fonlama maliyetini de %5.0 seviyesinin üzerine kalıcı olarak taşıyabileceğini düşünüyoruz.

Piyasaların odağında bugün sonuçları TSİ 21.00'de belli olacak Fed toplantısı yer alıyor. Saat 21.30'daki basın toplantısında ise yatırımcılar ipuçları arayacak. WSJ gazetesinde geçtiğimiz hafta yayınlanan yazıda yer alan iyimser senaryoya göre Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı sinyalini yumuşatması bekleniyor. Kötümser senaryo ise bu hafta başında FT gazetesinde yayınlanan yazıda yer alan, Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı sinyalini yinelemesi olacak. Her iki senaryonun ortasında bir mesaj çıkması halinde ise piyasaların son dönemdeki alarmist yaklaşımdan uzaklaşarak yeni bir seviyede dengelenebileceğini tahmin ediyoruz.

Bugün aynı zamanda ABD Başkanı Obama ile Almanya Başbakanı Merkel bir araya gelecek. Toplantıda Suriye konusunun ele alınması bekleniyor. G8 toplantısının ardından bugün ayrıca Euro Bölgesi Maliye Bakanları ve AB Maliye Bakanları arasındaki toplantı takip edilecek.

Bugün Açıklanacak Veriler
12.00 AB İnşaat Üretimi Nisan
21.00 ABD FED FOMC Faiz Kararı (B:0.25%)

Yukarı