Basından Seçme Haberler

11.11.2015
  • Türkiye'nin görünümü negatifte tutan S&P Türkiye için not artırımındansa not indiriminin daha olası olduğunu açıkladı. Analist Sakhuja, Türkiye'nin gelişen ülkeler arasında Fed'in faiz artışına karşı en kırılgan ülke olduğunu belirtti ve kuruluşun "bekle-gör" döneminde olduğunu ifade etti. *Vatan
  • İngiltere Başbakanı Cameron, ülkesinin AB'den ayrılma ihtimaline yeşil ışık yakarak "Tek beden herkese uymuyor. Mesele AB olmadan daha iyi olup olmayacağımız. Bu İngiliz halkının kararı olmalı, siyasetçilerin değil" diyerek AB üyeliğiyle ilgili referandum çağrısı yaptı. Referandum tahminen 2017'de yapılacak. *Haberturk
  • AB'nin Türkiye için hazırladığı 2015 İlerleme Raporu'nda hukuk ve temel hakların üstünlüğü alanında bir gerilemenin söz konusu olduğu ifade edilirken yeni hükümetten bu sorunların ele alınması istendi. *Deutsche Welle
  • Çin'de dış ticarette ki sert daralmadan sonra, enflasyonda da yavaşlama görülmüştü. Bu sabah da sanayi üretimi Ekim ayında % 5.6 ile beklenenden yavaş büyüdü. Bu durum, para ve maliye politikalarındaki gevşemenin henüz büyümede hızlanmayı sağlayamadığını işaret ediyor. *Bloomberght
  • Portekiz'de 4 Ekim'deki seçimleri iktidardaki "Portekiz Cephesi" adlı sağ koalisyon kazansa da hükümeti kuracak çoğunluğu yakalayamamıştı. Dün merkez sağ hükümet, programına güvenoyu alamayınca düştü. Ülkede 1978'den bu yana ilk kez bir hükümet, güven oylaması aşamasında düşüyor.BBC
  • Reuters'in haberine göre, dört Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi, 3 Aralık'taki toplantıda mevduat faizinin indirilmesi yönünde görüş birliği oluşuyor.
  • Enerji Bakanı Alaboyun, Soma'da, 100 ton altın rezervi bulunduğunu açıkladı. Türkiye'nin potansiyelinin yüzde 14'üne denk gelen altının katkısı 2.5 milyar dolar.*Sabah.
  • Enerji Bakanı Alaboyun, G20 enerji bakanları toplantısında gündeme gelen Sahraaltı Afrika'nın enerjiye erişimi için bölgeye 100 güneş modülü kurulacağını, ikisinin Türk Hava Yolları'nın sponsorluğunda Nijer'e kurulduğunu söyledi.*Star.
  • Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt, 2015-16 mali yılı ilk yarıyıl sonuçlarına göre, 4,4 milyar lira ile son dört yılın en yüksek yarıyıl toplam gelirine ulaştıklarını ve mobil gelirpazar payını yüzde 35,9'a çıkardıklarını belirtti.*BloombergHT.
  • Bu yılın 10 aylık döneminde devreye alınan lisanslı elektrik santralleriyle, Türkiye'nin kurulu gücü 72 bin 456 megavata ulaştı.*BloombergHT.
  • AB Rekabet Konseyi, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çelik üreticisi ülkelerle görüşüp ?üretimi kısıtlama' talebinde bulunma kararı aldı. Ancak Türkiye Çelik Üreticileri bu kararın Çin'i kontrol altına almaya yönelik olduğunu belirterek, "İlk 9 ayda Türkiye'de üretim yüzde 7.8 düştü. Muhatap Çin olmalı" dedi.*Hürriyet.
  • Kimya sektörünün ihracatının, 2015 Ocak-Ekim döneminde 12,9 milyar dolar olduğu bildirildi.*Hürriyet.
  • Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, traktör sayısının eylülde bir önceki aya göre 4 bin 697 artarak 1 milyon 673 bin 732'ye çıktığını bildirdi.*Hürriyet.
  • Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövneg Abdullayev, anlaştıkları şirketlerin verilerine dayanarak TANAP inşasının yüzde 25 oranında daha az masraf yapılarak hayata geçirileceğini bildirdi. Projenin ilk doğal gaz akışının 2018'de başlaması hedefleniyor. TANAP üzerinden ilk olarak 16 milyar metreküp doğalgaz taşımacılığı yapılacak. Daha sonra aşamalı olarak söz konusu boru hattında doğalgazın 24 ardından da 31 milyar metreküpe kadar yükseltilmesi hedefleniyor.*Milliyet.
  • Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, kamu kaynaklı katılım bankalarının muhabirliğini yapacak. Kurulacak Tarım Kredi Bank ile çiftçiler fatura yatırmanın yanı sıra faizsiz bankacılık hizmetleri de alacak.*Star.
Yukarı