Basından Seçme Haberler

26.10.2015
  • Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye'nin Türkiye sınırındaki Tel Abyad kentinin Suriyeli Kürtlerin kurduğu özerk yönetime katılmasını sert dille eleştirerek bunun kabul edilemeyeceğini ve Suriyeli Kürt grupların ülkenin kuzeyini ele geçirmesinin Türkiye için tehdit oluşturduğunu söyledi. *Reuters
  • Cuma günü Çin Merkez Bankası ekonomiye olumlu müdahale etmek için faiz indirimine giderken bankaların merkez bankasında tutmak zorunda oldukları karşılık miktarını azaltarak piyasaya likidite sağladı.*Bloomberght
  • 4.5 G ihalesi sonrasında ilk taksit ödemeleri bugün yapılıyor. Hazine'nin kasasına 2 milyar euro girecek.
  • ECB Başkanı Mario Draghi'nin Aralık'ta mevduat faizini düşürme ve ek parasal genişleme sinyali vermesi euro üzerindeki baskıları artırdı. 15 Ekim'de 1.15'e ulaşan parite şimdi 1.10 seviyesinde. Bir süredir rafa kalkmış olan ‘euro dolar ile parite seviyesine gelecek' tartışmaları da yeniden alevlendi. *Dünya
  • Borsa şirketleri 2015 yılında kurlardaki artış yüzünden yılı 6.4 milyar TL civarında daha az karla kapatacak. Bu ise Maliye'nin 1.3 milyarlık bir vergiden olması demek. *Habertürk
  • Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, 30'a yakın bankada tüketici kanunu ve yönetmeliklerine ilişkin denetimler yaptıklarını belirterek, "Bu denetimleri öncelikle rehberlik anlayışı ile yerine getiriyoruz. 4 bankamıza kanuni sınır kapsamında 110 milyon lira ceza tebliğ edildi" dedi.*Haber Türk. Yorum: Söz konusu haber Ekim ayı başında açıklandığı için etkisinin Nötr olacağını düşünüyoruz.
  • Milli otomobilden sonra milli savaş uçağında da konsept belli oldu. İki yıl önce üç farklı konsept üzerinde çalışmalarını sürdüren TAİ ve Hava Kuvvetleri sonunda çift motorlu uçakta karar kıldı. FX-1'in seri üretimi 2015'te başlıyor.*Hürriyet.
  • 22 yıl Renault'da çalıştıktan sonra Türkiye'de Nissan'ın yeni Genel Müdürü olan Sinan Özkök, son 5 yıldır gündemde olan yatırım planlarına ilişkin yeni bir alternatif sundu. Özkök, "Üretim için ilk etapta illa yeni bir tesis kurulması gerekmiyor. Oyak Renault'un Bursa fabrikasında kapasite boşluğu doğarsa 20 bin Nissan markalı araç üretebiliriz. Bu sayede Türkiye'de en çok satan Japon marka oluruz" dedi.*Hürriyet.
  • İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi, dolar ve avro arasındaki parite etkisinin, hazır giyim ihracatında yüzde 12,3'lük bir gelir kaybına neden olduğunu belirterek, "Dolar avroyu, avro ihracatımızı vurdu. 9 aylık kaybımız 1,8 milyar doları buldu" dedi.*Hürriyet.
  • Otomotiv endüstrisinin 9 ayda 15 milyar 370 milyon 234 bin dolar olarak gerçekleşen ihracatının yüzde 76,04'ü (11 milyar 687 milyon 200 bin dolar), sektörün dış satımında "aslan payı"na sahip Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldı.*Hürriyet.
  • Rüzgâr santrallerine 30 milyar dolarlık teşvik geliyor. Santrallerin yüzde 100'ünün Türkiye'de üretilmesine yönelik destek çalışması yapıldığını bildiren Ekonomi Bakanı Zeybekci, "24 bin MW civarında rüzgâr santrali kapasitesine ulaşacağız" dedi.*Sabah.
Yukarı