Basından Seçme Haberler

04.09.2015
  • FED/Kocherlakota kısa vadeli faizlerde artışa karşı olduğunu söyledi. Enflasyonun hedefin altında kalacağına ve düşük faizin istihdama katkı yapacağını belirtti.
  • Fed bankaları tarafından derlenen bir dizi finansal koşul ve stres göstergesi 3 yılın en sıkı verilerine işaret ediyor.*BloombergHT.
  • Draghi, parasal genişleme (QE) programının revize edildiğini belirtti. Revize, her bir euro üyesi ülkenin tahvillerinden daha fazla alım yapılmasına imkan sağlayacak. Öte yandan küresel görünümündeki zayıflık yetkililerin 2017 yılına kadar olan ekonomik beklentilerini düşürmeye sevk etti. Tahvil alımlarında potansiyel ihraç limitini yüzde 25'ten yüzde 33 seviyesine çıkartma kararı aldıklarını belirtti.*BloombergHT.
  • ECB'nin Yunan bankaları için sağlanan ELA tavanı 600 milyon euro kesinti ile 89.1 milyar euroya (100 milyar dolar) çektiği belirtiliyor. Söz konusu kesinti,Yunanistan'ı nerdeyse Euro Bölgesi'nin dışına sürükleyecek olan aylarca süren mali krizin gevşediğinin yansıması. Yunan hükümeti ile kreditörlerin uzlaşmaya varması mevduat çıkışlarını gevşetti.*BloombergHT.
  • Başbakan Yardımcısı Yılmaz, "Fed'in faiz kararıyla ilgili potansiyel riskleri de göz önünde bulundurursak, ekonomik durum önümüzdeki yıllarda biraz daha sıkılaşabilir" dedi.*BloombergHT.
  • Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkiyi bir yıl süreyle uzatan tezkere TBMM'de kabul edildi.*BloombergHT.
  • Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, bu yıl ciroda çift haneli büyüme beklediklerini, turizmdeki kötü gidişin artışı baskıladığını söyledi.*NTVPara.
  • Krediye vade sınırlaması dev kurumları kendi finansman şirketlerini kurmaya itti. Turkcell geçtiğimiz hafta finansman şirketi kurmak için BDDK'ya başvururken sınırlamadan zarar gören şirketlerin de aynı yola başvurması bekleniyor.*Dünya.
  • İstanbul'un büyük bir kısmını adaya dönüştürecek Kanal İstanbul projesinde yıl sonuna kadar inşaat çalışmalarının başlaması bekleniyor. 15 milyar dolara mal olacak projenin fizibilite çalışmaları tamamlandı. Panama Kanalı Projesi'ni gerçekleştiren MWH Global ve Çinli birçok şirket ihaleye ilgi duyarken, TAV da ortağı CCC ile yakından takip ediyor. Bu arada, proje için Rus ve İtalyan firmalarıla da bazı ön görüşmeler yapıldı. Hatta İstanbul'daki deniz trafiğine çözüm için çok büyük bir Rus firmasının kanalın inşasını üstlenebileceğini aktardığı öğrenildi.*Dünya.
  • Doğu ve güneydoğuda silahların tekrar gün yüzüne çıkması, üç yıldır bölgeye yatırım için çırpınan işadamlarını ve nakliyecileri vurdu. Bölgede otellerin doluluk oranı yüzde 85'ten yüzde 30'lara gerilerken, ihracat ürünü taşıyan TIR'lara şoför bulmak imkansız hale geldi.*Hürriyet.
  • TÜRKİYE'de otomobil ve hafif ticari araç satışları ağustos ayında ‘zam gelecek' korkusuyla 82 bin 577 adede ulaştı. 60 bin 199 adet olan 2014 yılı Ağustos ayı otomobil ve hafif ticari araç pazar toplamına göre satışlar yüzde 37.17 artarken, bir önceki ay olan temmuza göre ise sadece küçük bir kayıp yaşandı.*Hürriyet.
  • JLL Küresel Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi'nin önceki iki araştırmasında en çok gelişme kaydeden ülkelerden birinin Türkiye olduğuna dikkat çeken Alkaş, "Türkiye, 2014 yılında yayınlanan sekizinci araştırmada ne yazık ki düşüş kaydetti. Gayrimenkul sektöründe şeffaflık kavramını güçlendirecek somut adımların atılması, yatırım ivmesini korumak adına zorunluluk haline geldi" dedi. Perakende pazarının normale döneceğinin ifade edildiği raporda, 2015-2018 döneminde AVM projelerinin devam etmesi ve 2018 sonunda 420 alışveriş merkezinde 12.8 milyon metrekareye ulaşılması beklendiği kaydedildi. Ofis pazarında ise incelenen İstanbul'da USD kurlarında yaşanan dalgalanma da azalan talebi etkilediği ve ofis pazarının kiracı dostu koşullara doğru yönelim gösterdiği belirtildi. *Milliyet.
  • Dışarıdan doğalgaz ithal eden Mısır, bu keşifle 2020'ye kadar kendisine yetebilen bir ülke olmayı hedeflerken, kendi bölgesinde doğalgaz bulan İsrail'in de planlarını gözden geçirmesine sebep oldu. İsrail'deki kulislerde, yeniden Türkiye seçeneği üzerinde durulmaya başlandı. İsrail'in 2013 Nisan'ında faaliyete geçen Tamar sahası iç tüketim için kullanılırken, 2019'da faaliyete geçmesi beklenen Noble-Derek ortaklığındaki Leviathan'ın ise yüzde 50-60'ının ihraç edilmesi planlanıyor.*Milliyet.
  • Son dönemde hızla yükselen dolar kurunun gayrimenkul sektörüne henüz yansımadığını belirten sektör temsilcileri, yatırımcılara "Konutta fırsatlar var, kaçırmayın" çağrısı yaptı.*Sabah.
  • Roketsan Polonyalı Mesko ile lazer güdümlü füze cirit, uzun menzilli tanksavar füzesi umtaş, lazer güdüm kiti teber, hava savunma füzesi ve diğer hassas güdümlü sistemlerin üretimi için anlaşma yaptı.
Yukarı