Basından Seçme Haberler

15.07.2015
  • FED/George gevşek para politikalarına bir süre daha ihtiyaç olduğunu ancak faizin uzun süre sıfır seviyesinde kalamayacağını söyledi. FED'in 5 şubesi iskonto faizlerinde artırım istedi.
  • Tsipras, "Anlaşma çok ağır reformlar içeriyor ancak daha önceki tekliflerle kıyaslanamaz. Daha önce yeni kredi vermeyi reddediyorlardı. Şimdi 82 milyar vermeyi kabul ettiler ayrıca borç yeniden yapılandırılacak" dedi. Yunanistan Ekonomi Bakanı George Stathakis, 6-7 milyar euro tutarında köprü finansman sağlanacağını söyledi.*BloombergHT. IMF, hazırladığı gizli raporda Yunanistan'ın borcunun daha fazla azaltılması gerektiğini belirtti.*Star.
  • Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi, Mayıs ayında aylık bazda yüzde 0,4 azaldı, yıllık bazda ise yüzde 1,6 artış kaydetti. Almanya'da yatırımcı güveni Temmuz ayında da düşerek Kasım ayından bu yana en düşük seviyesine indi. İngiltere'nin enflasyonu, çekirdek oranın beklenmedik şekilde gerilemesi ile sıfır seviyesine yavaşladı.*BloombergHT.
  • BoE/Miles faiz artışı için FED'i beklemek zorunda olmadıklarını söyledi.
  • Japonya Merkez Bankası, parasal teşviki artırmaktan kaçındı. Yetkililer ekonominin son dönemdeki zayıflığı üzerinde atacağı ve enflasyonun hedefe doğru ivmeleneceği değerlendirmesinde bulundular.*BloombergHT.
  • Çin'in ikinci çeyrek büyümesi ekonomist beklentilerini aştı. Çin Merkez Bankası, daha fazla yabancı ticari finans kuruluşunun yuan bazında tahvil satışı yapmasına izin vermeye hazırlanıyor.*BloombergHT.
  • Davutoğlu, HDP merkezinde saat 11.00'de HDP ile koalisyon görüşmesinde bulunacak. Maliye Bakanı, saat 10.15'de yılın ilk altı ayına ilişkin Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçlarını açıklayacak.*BloombergHT.
  • S&P Türkiye'nin bankacılık sektörünü değerlendirdi. Raporda Türk bankacılık sisteminin zayıf yönleri olarak Düşük yurtiçi tasarrufları, yüksek meblağlı kısa dönemli dış borçlar ve az gelişmiş borç piyasası nedeniyle Türk bankalarının gergin fonlama pozisyonları, Diğer ülkelere göre daha düşük kişi başına düşen milli gelir, Yüksek ve dövizden oluşan ticari kredilerin oluşturduğu dolaylı kredi riskleri gösterildi. Genel olarak hane ve kurum borçlanmasının hafiflemesinin Türk bankacılık sektörünün güçlü yönleri arasında yer aldığını belirtti.*BloombergHT.
  • İnşaat Malzemeleri Bileşik Endeksi Haziran ayında 0,5 puan azalarak 103,9 puan olarak gerçekleşti. Faaliyet Endeksi artışı Haziran ayında yavaşladı. Faaliyetlerde mevsimsellikle artış olmasına karşın genel seçim sonrası oluşan koşullar yavaşlatıcı etki oluşturdu.*BloombergHT.
  • Özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu Mayıs sonunda 2014 sonuna göre 7.2 milyar dolar artarak 174.9 milyar dolara yükseldi.*Milliyet.
  • Tarım ÜFE, haziranda bir önceki aya göre yüzde 3,39 azalırken, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 10,02 arttı.*Milliyet.
  • Türkiye'de faaliyet gösteren bazı yabancı menşeeli dağıtım şirketlerinin benzin ve motorin fiyatlarında kar marjı artışına gittiği tespit edildi. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz "Konuyla ilgili yazılı uyarımızı şirketlere yaptık. Kurumumuz kanunlar çerçevesinde işlem yapılacaktır" dedi.*Sabah.
Yukarı