Basından Seçme Haberler

30.06.2015
  • Fed'in eski yetkililerinden Meyer, yılın başında gelen zayıf verilerin, Yellen'ın Haziran ila Eylül arasında ekonominin yeterli ivmeyi kazandığına ikna olmak için daha fazla kanıt görmesi gerektiğini düşünmeye itebileceğini söyledi.*BloombergHT.
  • Tsipras, Avrupalı liderlerin Yunanistan'ı Euro'dan çıkarmaya cesaret edemeyeceklerini söyledi. "Referandumda katılımın ve "hayır" oyunun yüksek olması pozisyonumuzu güçlendirecek. Kurumlar ortak bir zemin bulmaya çalışmıyor. Ekstrem önlemler uygulamaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı. Reuters'a konuşan bir hükümet yetkilisi, Yunanistan'ın 30 Haziran Salı günü vadesi gelen 1.5 milyar euroluk (1.7 milyar dolar) IMF taksitini ödemeyeceğini açıkladı.*BloombergHT. Yunanistan Euro Bölgesinden çıkarılmasına karşı mahkemeye başvuracağını açıkladı.
  • ECB/ Coeure, "Yunanistan'ın Euro Bölgesi üyeliği garanti altında değil" dedi. AMB'nin Yunan bankalarına sağladığı acil likidite yardımını sabit tutacağını belirtti. ECB dün Yuannistan'ın 6 milyar euroluk acil yardım fonu talebini geri çevirdi.*BloombergHT. Merkel, Yunanistan'daki mali krize ilişkin referandum sonrası da yeni müzakerelere açık olduğunu söyledi. Almanya'da Çarşamba günü Federal Meclis'te yapılacak oturumda Yunanistan konusu görüşülecek. Hollande, Yunanistan ile müzakerelerin devam etmesini istediklerini söyledi.*BloombergHT. S&P, Yunanistan'ın eurodan çıkma olasılığını yüzde 50 olarak gördüğünü kaydetti. Yunanistan'ın kredi notunu "çöp" seviyesine düşürdü.
  • Çin Merkez Bankası, açık piyasa operasyonları yoluyla bankacılık sistemine likidite enjekte ederek para politikasını gevşetti. Politika yapıcılar Çin ekonomisini canlandırmak için para arzını artırırken, borçlanma maliyetlerini aşağı çekiyorlar. *BloombergHT.
  • Yarından itibaren geçerli olacak endeks değişimleri: BIST 100'e eklenenler KORDS, DEVA, ALCTL olurken çıkanlar MNDRS, SKBNK, ASUZU; BIST 50'ye eklenenler IPEKE, SASA, ISGYO olurken çıkanlar AVISA, BRISA, BJKAS; BIST 30'da herhangi bir değişim bulunmuyor.
  • TÜRSAB Başkanı Ulusoy, toplam ziyaretçi sayısının 42 milyonu aşacağını ve gelirin 35-36 milyar dolar civarında olacağını beklediklerini söyledi.*BloombergHT.
  • "Türkiye AVM Potansiyel Analizi 2015-2017" araştırmasına göre Türkiye genelinde 10 yaşın üstünde 83 AVM bulunuyor. EVA Gayrimenkul Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 2025 yılına gelindiğinde işlevselliklerini kaybetmemeleri için yaşlanan tüm AVM'lerin yenilenmesi gerektiğini dile getiriyor. *Hürriyet.
  • Türkiye'nin dondurma üretimi, 2014'te bir önceki yıla göre yüzde 4 artarak 326 bin 500 ton olurken, toplam dondurma tüketimi 320 bin tonu aştı. Geçen yıl ortalama kişi başı 4,5 kilogram dondurma tüketildi.*Hürriyet.
  • TETAŞ tarafından dağıtım ve tedarik şirketlerine uygulanacak aktif elektrik bedeli değiştirilmedi. Bu nedenle Temmuz, Ağustos ve Eylül'ü kapsayan süreçte elektriğe zam gelmesi beklenmiyor.*Hürriyet.
  • Mayıs 2015 döneminde Türk Bankacılık Sektörünün aktif büyüklüğü 2 trilyon 175 milyar 667 milyon TL oldu. Sektörün aktif toplamı 2014 yılsonuna göre yüzde 9,1 arttı. 2014 yılsonuna göre sektörün aktif büyüklüğü yüzde 9,1, krediler yüzde 10,3 ve menkul değerler yüzde 3,8 oranında arttı. mevduat 2014 yılsonuna göre yüzde 9,7 artışla 1 trilyon 154 milyar 920 milyon TL oldu. Mayıs 2015 döneminde sektörün dönem net karı ise 10 milyar 920 milyon TL, sermaye yeterliliği standart oranı yüzde 15,3 seviyesinde bulundu.*Milliyet.
  • Kamu kurumları kendi hizmet binalarına taşınmaya hazırlanıyor. TOKİ, EPDK, KİK ve BOTAŞ için de hizmet binası inşa edecek. Böylece birçok kurum milyonlarca lirayı bulan kira bedelinden kurtulacak. İstanbul Finans Merkezi'nde de bir çok kamu kuruluşu için bina yapılacak.*Star.
Yukarı