Basından Seçme Haberler

28.05.2015
  • Tsipras nihai aşamaya gelindiğini anlaşmaya çok yakın olduklarını söyledi. ECB/Nowotny Yunanistan'a kuralların dışına çıkarak finansman verme ihtimalinin olmadığını söyledi. Stiglitz, AB'nin Yunanistan'a kemer sıkma uygulayarak yaptığı hatayı kabul etmesi ve duruşunu yumuşatması gerektiğini söyledi. Alman ve Fransız yetkililer Yunanistan'ın fonları serbest bırakacak bir anlaşmaya varılmasının yakın olduğuna ilişkin iddialarını yalanladı.*BloombergHT. Almanya Maliye Bakanı Yunanistan'la görüşmelerde ilerleme olmadığını söyledi.*CNBC. IMF/Blanchard Yunanistan'ın Euro Bölgesinden ayrılmasının baş edilebilir olduğunu söyledi.
  • Bir yandan İngiltere Başbakanı David Cameron AB'de köklü reformlar talep ederken Almanya ve Fransa, AB'nin temel antlaşmalarında değişikliğe gitmeden Euro Bölgesi'nde daha fazla entegrasyon sağlamaya yönelik planları gündemine aldı.*EurActiv.
  • Çin Merkez Bankası ekonominin aşağı yönlü baskılarla karşı karşıya olduğunu ancak %7 büyümenin desteklendiğini söyledi.
  • Çin yıllık yaklaşık 700 bin ton kaya petrolü üretebileceği rezerv keşfi yaptı.
  • Hindistan Ticaret Odası enflasyonun hedefin altında kalmaya devam ettiğini belirterek ekonomiyi canlandırmak için Merkez Bankasının 25 baz puan indirime gitmesi olası dedi.
  • Moody's Rusya'nın 2015 GSYH beklentisini %-3 ve 2016 beklentisini %0 olarak yukarıya revize etti.
  • NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın nükleer savaş tehditlerinin kabul edilemez, istikrar bozucu ve tehlikeli olduğunu söyledi.*Dünya. ABD Başkan Yardımcısı Biden, Rusya'ya yönelik yaptırımların, Minsk anlaşması tam olarak uygulamaya geçirilene kadar süreceğini söyledi.*Dünya.
  • TCMB tutanaklarında, sıkı para politikası duruşu ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği kaydedildi.*BloombergHT. Merkez Bankası PPK özetlerinde yaz aylarında yeni sezon ürünlerinin pazara girmesıyle gıda fıyatlarında kayda değer düzeltme olabileceği belirtildi.*CNBCe.
  • ÖİB, şans oyunlarının özelleştirilmesiyle ilgili "İhalede en yüksek ikinci teklifi veren ERG-Ahlatcı OGG'ye yükümlülüklerini yerine getirerek, lisans sözleşmesi imzalanması amacıyla 22 Nisan'da davet yazısı gönderilmiştir. Süreç devam etmektedir" açıklamasını yaptı.*BloombergHT.
  • Dünya Yatırım Ajansları Birliği (WAIPA) ve THY Yönetim Kurulu Başkanı Aycı, doğrudan yatırımların seçimler sonrasında artacağını ifade etti.*BloombergHT.
  • Davutoğlu, "Milli muharip uçağımızı 2023'e kadar Türk semalarında uçurmuş olacağız" dedi.*BloombergHT. Türkiye'nin geliştirmeyi ve üretmeyi planladığı 32 ve 70 kişilik yolcu uçaklarının üretimi için yaklaşık 1.5 milyar dolar yatırım yapılması bekleniyor.*CNBCe. Milli Savunma Bakanı Yılmaz, milli uçak projesiyle üretilecek uçakların kısa pistlere iniş-kalkış yapabilecek olmasıyla yurt içi uçuş ağının daha büyüyeceğini söyledi.*Dünya.
  • Zeybekci, otomotiv sektöründeki eylemler nedeniyle ihracattaki kaybın yaklaşık 500 milyon dolar olduğunu söyledi.*CNBCe.
  • TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, Türkiye'nin rüzgar enerjisi yatırımlarında 2023 hedeflerine ulaşabilmek için izin süreçlerini sadeleştirilmesi gerektiğini söyledi.*Dünya.
  • Sermaye Piyasası Kurulu'ndan Türkiye'deki ilk gayrimenkul yatırım fonu kurma iznini aldıklarını söyleyen EYG Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, "SPK tebliğine göre iskan alınmış ve bitmiş ürünlerle iş yapmak zorundasınız. Ama gayrimenkul pazarı devam eden projelerin ivmesi ile yürüyor. SPK'dan bu konuda düzenleme talep ettik" dedi.*Hürriyet.
  • İstanbul'da yapımı devam eden üçüncü havalimanı projesinde, ilk harç, ilk beton ve temel atma çalışmaları, SABAH tarafından görüntülendi. 2017'de tamamlanması planlanan havalimanı, dünyanın en büyüğü olacak.*Sabah.
Yukarı