Basından Seçme Haberler

23.10.2014
  • Fed'in kaldıraçlı kredilere yönelik incelemelerinin artması büyük bankaların borçla finanse edilen devralmaları fonlamaktan çekilmelerine yol açarak daha küçük rekabetçilerin devreye girmesine fırsat sağladı.*BloombergHT.
  • Satın alınan tahvil miktarını 27 Ekim'de açıklayacak olan merkez bankası, Societe Generale SA'ya göre 5 milyon eurodan 20 milyon euroya parseller halinde satın alımı yapıyor.*BloombergHT.
  • BoE tutanaklarına göre kurulun iki üyesi faiz artırımına sıcak bakarken, diğer yedi üyesi faizlerin artırılmaması yönünde oy kullandı. Büyüme hızının yavaşlamasına ilişkin bazı işaretlerin görüldüğü vurgulandı.*Milliyet.
  • Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, kamu borçlarındaki artış ile küresel likidite fazlalığının, varlık fiyatlarında yeni balonların temelini atabileceğini söyledi.*CNBCE.
  • Juncker, Avrupa Parlamentosu'ndaki konuşmasında büyüme ve istihdamın desteklenmesi amacıyla yıl sonuna kadar 300 milyar euroluk bir yatırım planı sunacağını söyledi.*Dünya.
  • İspanyol basını, Avrupa'da 11 bankanın strest testini geçemediğini öne sürdü.Sonuçlar Pazar günü açıklanacak.*CNBCE.
  • Fitch Ratings, Avrupa'daki yatırımcıların jeopolitik riskler ve düşük ekonomik büyüme performansı nedeniyle huzursuz olduğunu belirtti.*CNBCE.
  • Japonya imalat PMI verisi Ekim'de yerel ve yurtdışı sipariş artışıyla son yedi ayın zirvesine çıktığını gösterdi.
  • Çin'in imalat PMI'ı Ekim ayında beklentilerin üzerinde artış göstererek iş gücü piyasasının toparlandığına işaret etti. Çin'de havaalanı ve demiryolu inşası için 150 milyar yuan (24.5 milyar dolar) tutarındaki projeler onaylandı.*BloombergHT.
  • Rusya Enerji Bakanı, petrolün varil fiyatı yeniden 90-110 dolar seviyelerine ulaşacağını söyledi.*CNBCE.
  • Rusya ve Ukrayna'nın önümüzdeki kış için doğalgaz tedariğine yönelik AB arabuluculuğunda gerçekleştirdiği görüşmelerde sonuca varılamadı. Taraflar, önümüzdeki hafta tekrar bir araya gelme konusunda anlaştı.*EurActiv.
  • Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden Suriye'nin kuzeyindeki Kobani'ye ilk aşamada ağır silahlarla donatılmış 200 Peşmergenin gönderileceği bildirildi.*Dünya.
  • Dün Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğe göre, TCMB kredi kartı işlemlerinde uygulanacak faiz oranlarını hesaplarken hafta içinde Türk lirası cinsinden kullandırılan ihtiyaç kredilerine uygulanan diğer maliyetler dâhil ağırlıklı ortalama efektif yıllık faiz oranları esas alacak ve bu oranları bankacılık sektörü için toplulaştırıp, aylık basit faiz oranı karşılığını bulacaktır. Bu oranın son on üç haftalık basit aritmetik ortalaması alınarak "ihtiyaç kredisi aylık faiz oranı" hesaplanacaktır. TCMB'nin 5 Eylül 2014 tarihinde yayınladığı tebliğe göre aylık azami kredi kartı faizleri %2,02 seviyesindedir, bu nedenle tebliğ sonrası kredi kartı faizlerinin şu aşamada değişmeyeceğini düşünüyoruz. Ancak ileride değişiklik olabilir.
  • Yurtiçi beyaz eşya satışları 2014 yılı Eylül ayında yıllık bazda %8 yükselerek 734 bin adete ulaştı ve geçtiğimiz 2 ayda görülen %3'lük daralmanın ardından güçlü bir toparlanmaya işaret etti. Yılbaşından bu yana Türkiye'deki beyaz eşya satışları ise bir önceki yıla göre %4 azaldı. Ayrıca, mevsimsel ve takvim etkilerinden arındırılmış yurtiçi satışlar ise Eylül'de bir önceki aya göre %11 artış göstererek, Mayıs'tan beri görülen toparlanma trendinin sürdüğünü teyit ediyor. Geçtiğimiz ay beklenmedik şekilde gerçekleşen %70 yükselişin ardından, dönem içerisinde kurlarda yaşanan artış ve göreceli yüksek fiyatlar nedeniyle ithal ürün satışları %21 düştü, yılbaşından bu yana ise ithal ürünlere olan talep ise geçen yıla göre %28 aşağıda. İthalat hariç yurtiçi satışlar ise Eylül'de ARCLK ve VESBE gibi üreticiler için pozitif olacak şekilde %14 artış gösterirken, yılbaşından bu yana ise neredeyse yatay seyretti. Beyaz eşya ihracatı Eylül'de 1.61 milyon adet ile yıllık bazda sadece %1 yükseldi ve geçen ayki %12'lik artışın ardından bir miktar yavaşladı. Yılbaşından bu yana ihracat hacmi ise bir önceki yılın %5 yukarısında gerçekleşti. İhracat hacminin ise 2014 yılında i) TL'deki değer kaybının fiyat rekabetinde avantaj sağlaması, ii) Avrupa'da yaşanan sınırlı toparlanma ve iii) ilave pazar payı kazancı sayesinde %5 yükselmesini bekliyoruz.
  • TMSF bir çalışma yaptığı ve önerisini hükümete ilettiği öğrenildi. Ticari mevduata 100 bin liraya devlet garantisi verilmesi söz konusu olabilecek.*Hürriyet.
  • Roketsan ile Lockheed Martin arasında, F-35 savaş uçağında yerli imkanlarla üretilen yeni nesil hassas güdümlü füze SOM-J'nin kullanılması için işbirliği anlaşması imzalandı.*CNBCE.
  • Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, altında taksitin yeniden başlamasıyla sektördeki yüzde 35-40'lık kaybın yüzde 20'sinin geri alınacağını söyledi.*CNBCE.
  • Elvan, demiryolu sektörünün önümüzdeki yıl özelleştirmeye açılacağını açıkladı.
Yukarı