Basından Seçme Haberler

01.10.2014

* ABD tüketici güveni beklenmedik şekilde düştü. Tüketicilerin ekonomiye ilişkin iyimserliği geriledi.*WSJ.
*ABD'de konut fiyatları 2 yıla yakın sürenin en düşük artışını gösterdi.*BloombergHT.
* Euro Bölgesi enflasyonu Eylül ayında yüzde 0.4'ten yüzde 0.3 seviyesine yavaşladı.*BloombergHT.
* Avrupa Birliği, güvenilirlikleriyle ilgili tartışmalar son yıllarda daha da yoğunlaşan kredi derecelendirme kuruluşlarını disipline etmek için harekete geçti.*CNBCE.
* Avrupa Birliği, Ukrayna'daki barış planının tam olarak yürürlüğe girmemiş olmasını gerekçe göstererek Rusya'ya yönelik yaptırımları yürürlükte tutma kararı aldı.*EurActiv.
* Katalonya Hükümeti bağımsızlık referandumu hazırlıklarını 5 ay süreyle askıya aldı.*Rusya'nın Sesi.
* Çin'de resmi imalat sanayi göstergesi Eylül ayında değişmeyerek 51.1 seviyesinde kaldı.*BloombergHT.
* Ülke ekonomisindeki yavaşlamanın kaynaklarından biri olarak görülen soğuyan emlak piyasasına destek geliyor. Konut kredilerinde ikinci eve getirilen kısıtlamalar kaldırılacak.*Dünya.
* ABD'nin ham petrol ihracatı üzerindeki yasağı kaldırmak için harekete geçmesini bekleyen uzmanlar, küresel petrol fiyatlarının düşeceğini öngörüyor.*CNBCE.
* Rusya Merkez Bankası sermaye kontrollerine yönelik plan olmadığını açıkladı.*CNBC.
* Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Ukrayna'nın 3,9 milyar dolar borcunun ödenmemesi halinde bu ülkeye doğalgaz sevk etmeyeceklerini bildirdi.*Dünya.
* Arjantin hükümeti, Amerikan mahkemesinin yaptığı "yasadışı adım" suçlamasının hemen ardından yatırım fonlarına 161 milyon Dolarlık borç faizi ödemesi yaptı.*Euronews.
* Merkez Bankası'nın ortalama fonlama maliyeti yüzde 8.72'ye yükseldi.*CNBCE.
* Hükümetin Meclis'e gönderdiği tezkere hem gerekli hallerde Irak ve Suriye'ye asker göndermeyi kapsıyor hem de yabancı askerlerin Türkiye'de bulunmasını.*Aljazeera. 
* IMF'den Türkiye'ye cari açık uyarısı geldi. IMF, Türkiye, Brezilya ve Yeni Zelanda'da gelecek 5 yılda cari açığın artabileceğini belirtti.*Milliyet.
* Ekim ayından itibaren elektrik ve doğalgazda yüzde 9 oranındaki fiyat artışının enflasyona doğrudan etkisinin yaklaşık 0.4 puan artırıcı yönde olması bekleniyor.*CNBCE.
* Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, "Kilovatsaat bazında, vergi ve fonlar hariç olmak üzere uygulanan tek zamanlı elektrik satış fiyatları ortalama olarak yüzde 8,87 artmıştır" açıklamasında bulundu.*BloombergHT.
* Şimşek, "Bugünkü fiyat artışlarına rağmen Eurostat verilerine göre AB ülkeleri arasında konut ve sanayi doğalgaz fiyatında en ucuz ülkeyiz" dedi.*CNBCE.
* Yılın 8 ayında ithal kömür kaynaklı elektrik üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 20 yükseldi.*BloombergHT.
* 2014 yılı Ocak-Ağustos dönemi raporuna göre 8 ayda Avrupa'da otomotiv pazarı yüzde 6.1 büyüyerek 10 milyon adede yaklaştı. Türkiye ise Ocak-Ağustos döneminde yüzde 20.8 daralma ile en fazla küçülen pazar oldu.*Hürriyet.
* Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından, ocak-ağustos döneminde ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 artarak 11 milyar 638 milyon dolara yükseldiği bildirildi.*Hürriyet.
*Kısa süre önce düşüşe geçen bakliyat fiyatları tekrar yükselişte. Son bir haftada pirinç 20, fasulye 40 mercimek 60 kuruş zam gördü.*Dünya.
* MÜSİAD'ın her ay açıkladığı SAMEKS endeksine göre eylül ayında sanayide çarklar dönmeye başladı. Başkan Nail Olpak, "Sanayide toparlanma sinyalleri alıyoruz" dedi.*Sabah.
*Zeybekçi: ABD-AB serbest ticarette anlaşırsa Türkiye yılda 10 milyar dolar kaybeder.*WSJ.

Yukarı