Basından Seçme Haberler

22.09.2014
  • FED/Fisher, ABD Merkez Bankası'ndan ilk faiz artışının ilkbahar aylarında gelmesini beklediğini söyledi.*CNBCE.
  • Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers ekonomik büyümeyi desteklemek için "büyük" bir harcama planı yapılması gerektiğini söyledi.*BloombergHT.
  • Draghi'nin Euro Bölgesi'ndeki deflasyon riskini ortadan kaldırmak üzere harekete geçmeye hazır olduğunu açıklamasından bir ay sonra tüketici fiyatları üzerindeki beklentiler hayal kırıklığı yarattı. Faiz oranında sürpriz indirim ve varlık alım programının açıklanmasına rağmen enflasyon beklentileri 4 yıla yakın bir sürenin en düşük seviyesinde geriledi. *BloombergHT.
  • ECB/Visco, geçtiğimiz üç ayda alınan önlemlerin Euro'yu aşağı itmesinin ardından ECB'nin ek teşvik önlemleri almaya ihtiyacı olmayabileceğini söyledi.
  • Fitch'den, "İskoçya'nın bağımsızlık referandumu sonuçları ile daha fazla vergi artırımı gücü kazanma beklentileri, İngiltere'nin "AA+" olan kredi notu için etkiye sahip değil" açıklaması geldi
  • Çin'in Maliye Bakanı Lou Jiwei, ekonomik verilere dayanarak Çin'in ekonomik politikasını değiştirmeyeceğini ifade etti.*BloombergHT.
  • G-20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nın ardından bildiride küresel ekonomideki büyümenin düzensizliğinin sürdüğüne ve yeterince istihdam oluşturulmasında gereken hızın altında kaldığına işaret edildi.*BloombergHT.
  • S&P, Güney Kore'nin not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirirken, ülkenin kredi notunu "A+" olarak teyit etti.*BloombergHT.
  • Avrupa Birliği'nin 2012 yılındaki yaptırımlar kapsamında İran Merkez Bankası'nın mal varlığını dondurma kararı alması yüksek mahkeme tarafından durduruldu.*BloombergHT.
  • ABD Dışişleri Bakanı Kerry, KSYÖ misyonunun Suriye'de klor gazı kullanımına ilişkin raporunun, rejimin suçluluğunu gösterdiğini bildirdi.*Dünya
  • JCR Eurasia Başkanı Ökmen, "Türkiye'de büyüme oranları düşmekle birlikte esasen sağlam bir zemine oturmuştur. Türkiye ekonomisine sermaye girişleri kesik kesik de olsa hala devam etmektedir" dedi.*BloombergHT.
  • TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu sözcüsü Vedat Demiröz "Stok için belli bir tarih belirlenir. Ya 2014 sonuna kadar ya da 30 Haziran 2015'e kadar kadar satılacak projelerdeki konutların KDV oranlarının yüzde 8 ya da yüzde 1'e dek düşürülmesini kapsayacak bir düzenleme olabilir" dedi.*Hürriyet.
  • Yurtiçi beyaz eşya satışları 2014 yılı Ağustos ayında yıllık bazda sınırlı %1 azalarak, geçen ayki %5'lik düşüşün ardından bir miktar toparlandı, geçen yılın yüksek baz etkisi ise rol oynamaya devam etti. Yılbaşından bu yana Türkiye'deki beyaz eşya satışları bir önceki yıla göre %6 daralma yaşadı. Bununla birlikte, mevsimsel ve takvim etkilerinden arındırılmış yurtiçi satışlar ise Ağustos'ta bir önceki aya göre %2 artış göstererek, Mayıs'tan beri görülen toparlanma trendinin yavaş da olsa sürdüğünü teyit ediyor. İthalat hariç yurtiçi satışlar ise Ağustos'ta ARCLK ve VESBE gibi üreticiler için negatif olacak şekilde %7 düşüş gösterirken, yılbaşından bu yana neredeyse yatay seyretti. Beyaz eşya ihracatı Ağustos'ta 1.42 milyon adet ile yıllık bazda %12 artışla ile geçen ayki %5 daralmanın ardından güçlü toparlanma ve iyi bir performans sergiledi. Yılbaşından bu yana ihracat hacmi ise bir önceki yıla göre %5 yükseldi. İhracat hacminin ise 2014 yılında i) TL'deki değer kaybının fiyat rekabetinde avantaj sağlaması, ii) Avrupa'da yaşanan sınırlı toparlanma ve iii) ilave pazar payı kazancı sayesinde %5 yükselmesini bekliyoruz.
  • Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Enerji verimliliği yüksek olan beyaz eşyalara ÖTV avantajı sağlayacağız" dedi.*BloombergHT.
  • Geçen yıl ihracatın yüzde 59,2'sini, ithalatın ise yüzde 39,9'unu Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) gerçekleştirdi.*BloombergHT.
  • Dubai'de yapılacak havacılık ve lojistik üssü projesi Türk şirketlerinin takibinde. Projenin büyüklüğü 32 milyar doları buluyor. Türkiye'nin Dubai Ticaret Ataşeliği, projenin Türk firmaların takibinde olduğunu belirtti.*Dünya.
  • Otomotiv pazarının toparlanma sinyali verdiğini söyleyen Tatoğlu, "2013'ün son 4 ayında 335 bin civarında araç satılmıştı. Bu yıl da aynı sayıda araç satılacağını tahmin ediyoruz. Bu gerçekleşirse, yıl sonunda pazar 720-740 bin aralığına ulaşır" dedi.*Milliyet.
Yukarı