Basından Seçme Haberler

08.07.2014
  • ECB/Lautenschlaeger niceliksel gevşemenin yalnız acil durumlara özgü olması gerektiğini söyledi.
  • Yunanistan üçüncü kurtarma paketi konusunda Troyka'ya direniyor.
  • BoJ Başkan yardımcısı deflasyonun üstesinden gelme yoluna girmiş gibi göründüğünü söyledi.
  • Moody's: Brezilya ekonomisine dair endişeler seçim sonrasında da sürecek.
  • Arjantin Ekonomi bakanı arabuluculardan ek süre istedi.
  • Unctad Dünya Yatırım Raporu'na göre küresel yabancı doğrudan yatırım akışlarının yönü gelişmiş ekonomilere dönüyor. Zengin ekonomilerdeki iyileşmenin yanı sıra Çin'in yurtdışındaki yatırım ve varlık alımlarının hızla artması bu akışı tersine çeviriyor.*Dünya.
  • KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, adada birleşme müzakerelerinin geleceğine ilişkin 5 adımlık bir yol haritası sunduklarını ve Rum tarafının bunu değerlendireceğini söyledi.*EurActiv.
  • Bankacılık sektörünün aylık net karı bir önceki aya göre %59.3, geçen senenin Mayıs ayına göre %6,2 artarak 2,479mn TL olmuştur. Mayıs ayı 5 aylık net karı 10,105mn TL olmuştur. Bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre %11,0 aşağıdadır ancak bir önceki ayda %16 daralma yönündeydi. Yerli özel mevduat bankalarının ve kamu bankalarının aylık net faiz marjı bir önceki aya göre, düşen mevduat maliyetleri ve aktiflerin yeniden fiyatlanması ile birlikte bu çeyrekte 110 baz puan artmıştır. Haziran ayında da bankaların marjlarında toparlanmanın devam edebileceğini düşünüyoruz. Bu ay özel mevduat bankalarının net karı aylık %128 artarken, kamu bankalarının net karı aynı dönemde %51 artmıştır. Sektörün net faiz geliri ve ücret komisyon gelirleri Mayıs ayında toparlanma göstermiştir, önümüzdeki ayda net faiz marjının ve net karın toparlanmasının sürmesini bekliyoruz.
  • Savunma sanayiinde, ALTAY tankı seri üretimi, uzun menzilli hava savunma füzesi, MİLGEM seri üretimi, milli jet uçağı modelinin belirlenmesi gibi kritik kararlar cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından peş peşe alınacak. Savunma uzmanları, ALTAY tankının seri üretimine yönelik karar süreçlerinin, BMC'nin satılmasının ardından daha dikkatli takip edilmesinin doğal olacağını belirtti. Zira BMC'nin yeni ortaklarından Ethem Sancak, tank üretmek istediklerine yönelik açıklamalarda bulunmuştu.*Dünya.
  • Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı"yla tıbbi cihaz ve malzeme ihtiyacının yüzde 20'sinin, ilaç ihtiyacının ise yüzde 60'ının yerli üretimle karşılanması planlanıyor. 2014-2018 dönemini kapsayan program, ilaç ve tıbbi cihaz alanında yeni atılımlar yapılmasını öngörüyor.*Dünya.
  • Rusya Federasyonu'nun ticari araç üreticilerinden GAZ ve PAZ markaları, Türk otomotiv yan sanayi firmalarını ortaya koydukları kalite ve güven nedeniyle yatırım ve işbirliğine davet etti.*Dünya.
Yukarı