Basından Seçme Haberler

27.06.2014
  • FED/Bullard, işsizlik oranının düşmesi ve enflasyonun ivme kazanması ile, FED'in faiz oranlarını 2015 ilk çeyreğinde yükselteceği tahmininde bulundu.*BloombergHT.
  • Beyaz Saray tarafından sunulan programda Suriye'deki gerillaları eğitime ve silahlandırmaya hazırlanıyor. Obama Yönetimi muhaliflere yardım için Kongre'den 500 mn USD talep etti.
  • BoE/Carney, konut sektöründe olası risklere karşı önlem alınması gerektiğini belirtti. Kredi alanların mortgagelarını en fazla gelirlerinin yüzde 15'i oranında ayarlamaları gerektiğini vurguladı. Yeni mortgage kredisi kullanımında kredi limiti gelirin 4.5 katını aşamayacağını da belirtti.*BloombergHT.
  • Japonya'da tüketici fiyatları 1982 yılından bu yana en hızlı tırmanışı gösterdi. Tüketici fiyatlarındaki artışta artırılan satış vergisinin ve yüksek kamu yükünün etkisi mevcut.*BloombergHT.
  • Piyasalardaki oynaklığın azalmasıyla yılın ilk yarısında küresel halka arzlarda patlama yaşandı. Halk arz sayısı ve elde edilen gelir geçen yıla göre yüzde 60 arttı. Şirketlerin kasasına 117.7 milyar dolar girdi.*Dünya.
  • Arjantin, yılan hikâyesine dönen devlet borcu sorununu Birleşmiş Milletler'e taşıdı. Dün New York'ta temaslarda bulunan Arjantin Ekonomi Bakanı Axel Kicillof, ülkesinin temerrüde sürüklendiğini savundu.*Euronews.
  • Rusya, Ukrayna'nın Avrupa Birliği ile imzalayacağı Ortaklık Anlaşması ile ilgili olarak Temmuz ayında Moskova, Kiev ve Brüksel'den temsilcilerin katılımıyla üçlü görüşmeler gerçekleştireceklerini açıkladı.*EurActiv.
  • Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.*Dünya.
  • Şans oyunlarının lisans verilerek özelleştirilmesi ihalesi için teklif verme süresi bugün sona erecek. İhale için mali ve teknik kriterleri karşıladıkları belirlenen Net Şans - Hitay Ortak Girişim Grubu, Turkish Lottery Holding BV, ERG İnşaat Ticaret ve Sanayi AŞ ile Talih Kuşu Ortak Girişim Grubu ön yeterlilik aldı. Talih Kuşu OGG'de yer alan Turkcell, daha sonra ihaleye katılmamayı kararlaştırdı. Lisans sahibi, 10 yıl olan lisans süresince her takvim yılı için elde ettiği hasılattan yüzde 25, diğer gelirlerin brüt tutarı üzerinden de yüzde 28 pay alacak.*CNBCE.
  • Üretimin ham maddesi hurdanın tedariki konusunda sektörün iç ve dış pazardan yararlandığını belirten Ekinci, Türkiye'nin 34.3 milyon tonluk nihai çelik üretimi için 32.2 milyon tonluk hurda kullandığını, hurda miktarının 9.7 milyon tonunun yurtiçinden 22.4 milyon kısmının da yurtdışından sağlandığını anlattı.*Dünya.
  • Zeybekçi, ya Türkiye'nin AB'nin serbest ticaret müzakerelerine katılmasını, ya da bu anlaşmalara otomatik olarak dahil olmasını önerdiklerini söyledi.*EurActiv.
  • Irak'ta bir süredir yaşanan kargaşa ortamı, ülkeye ihracat yapan birçok sektör gibi Türk yapı malzemeleri sektörünü de olumsuz etkiliyor. Bu yılın ilk 4 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre Irak'a yapı malzemeleri ihracatımızda 12 milyon dolarlık düşüş var.*Sabah.
  • Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) gerçekleştirdiği toplantıda tavan fiyat konusu gündeme gelmedi.*BloombergHT.
  • Masaya çağırdığı şirketlere "8 milyar dolarlık kamu alımımız var. Biz bu alımları Türkiye'de yatırım yapmanız için kullanmak istiyoruz. Teşvikler de en üst kademede olacak" teklifi götürülecek. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kamunun 7 yıla kadar alım garantisi vermesinin de gündemde olduğunu ve sektörün getirdikleri yeni modele sıcak baktıklarını söyledi.*Hürriyet.
  • Üçüncü havalimanı ile ilgili finansman paketini de ağustos veya en geç eylül ayında tamamlamayı planladıklarını söyleyen Özdemir, "Havalimanı inşaatında şu anda özkaynaklarla devam ediyoruz. 2017 yılında ilk etabı tamamlayacak ve havalimanını hizmete açacak şekilde tüm planlamalarımızı yapıyoruz. Sanıyorum gelecek yıl havalimanındaki bina inşaatlarına başlamış oluruz" dedi. İlk etapta havalimanında yaklaşık 6.6 milyar Euro'luk yatırım planlanırken bunun 2.3 milyar Euro'luk kısmı konsorsiyum üyesi beş şirketin koyacağı özkaynak ile 4.3 milyar Euro'luk kısmı ise proje finansmanı şeklinde sağlanacak.*Dünya.
Yukarı