Basından Seçme Haberler

05.06.2014
  • Fed'in 12 bölgesinden aldığı verilere dayanarak hazırladığı Bej Kitap raporuna göre, ABD ekonomisinde büyüme "mütevazı ile ılımlı" arasında sürüyor.*BloombergHT.
  • ABD'de ekonomideki beklentilerin karşılanması zorluk yaşıyor. İkinci çeyrekte büyümenin güçlenmesinde ihracatta düşüş engel oluşturuyor.*WSJ.
  • ABD'de küçük işletmelerin istihdamında artış görüldü. Artış 8 aydır sürüyor.
  • BoJ/Sato Euro bölgesinde dezenflasyon uzun sürebilir dedi.
  • Moody's: Çin ekonomik büyümesi muhtemelen yavaşlamaya devam edecek.
  • IMF/Lipton: Çin'de belirgin bir yavaşlamaya dair bir kanıt yok. Geniş ölçekli faiz indirimi düşünmemeli.
  • G7 ülkeleri Rusya'dan 4 talepte bulundu. Bu talepler, Ukrayna'da yapılan başkanlık seçim sonuçlarının tanınması, sınırdaki askeri güçlerin çekilmesinin tamamlanması, silah akışının ve militan geçişinin durdurulması ve ayrılıkçı grupların silah bırakmasının sağlanması olarak sıralandı.*BloombergHT.
  • TCMB Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda "Bu dönemde, Türk Lirası'ndaki değer kaybının birikimli etkileri zayıflarken çekirdek göstergelerde yıllık enflasyon nispeten yatay bir seyir izlemiştir" denildi.*BloombergHT.
  • Standard&Poor's bankacılık ile igili değerlendirme raporunu yayımladı; raporda "Yabancı para cinsinden yüksek miktarlı kredilerden kaynaklı riskler mevcut" vurgusunda bulunuldu.*BloombergHT.
  • Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Dow, "Türk bankalarının elde edilen olumlu verilerin neticesinde sermaye yapılarını güçlendirmeye devam etmelerini bekliyoruz" dedi.*Milliyet.
  • Hafif araç satışları 2014 yılı Mayıs ayında 58,121 adet ile yıllık bazda %29 azaldı. Binek araçta daralma %26 olarak gerçekleşirken, hafif ticari segmentindeki düşüş ise %38'i buldu. Yılbaşından bu yana (5A14'te) satışlar ise %26 azalarak 226,698 adete geriledi. Yılın ilk 5 ayındaki otomotiv talebi, 2014 yılının zorlu geçeceği beklentimizi doğrular nitelikte. Fakat önümüzdeki dönemde satışların, sektör yetkililerinin de açıklamalarına paralel olarak, TL'nin daha stabil hale gelmesi ve düşen faiz oranlarının da katkısıyla aşamalı olarak toparlanacağını düşünüyoruz. Ayrıca, TÜİK'in açıkladığı Mayıs ayı Tüketici Güven Endeksi'ne göre tüketicilerin önümüzdeki 12 ayda otomotiv alma eğilimlerinde ciddi bir artış yaşandı, bunun da olası bir iyileşmenin sinyali olabileceğini düşünüyoruz. Otomotiv satışlarının 2014 yılında %24 yıllık daralma ile 650 bin olacağını öngörümüzü koruyoruz; binek araç satış tahmininiz 510 bin iken, hafif ticari talebinin ise 140 bin adet olarak gerçekleşeceğini düşünüyoruz.
  • Hükümetin üzerinde çalıştığı vergi affı paketinden kulüpler için sevindirici haber çıktı. Hazırlanan vergi affı paketinden spor kulüplerinin de yararlanabileceği bildirildi.*Dünya. GSRAY'ın 140 mn TL, BJKAS'ın 130 mn TL ve TSPOR'un 17 mn TL vergi borcu bulunuyor.
  • TAVAN fiyat süresinin dolmasının ardından, akaryakıt fiyatlarının artmaması için kolları sıvayan EPDK, fiyat takibine ilişkin yeni bir kurul kararı taslağı yayınladı. Rafineri ile pompa fiyatının uluslararası piyasalardaki göstergelere göre oluşup oluşmadığının takibine yönelik kriterler belirlenip, dağıtıcı ve bayi payı için karşılaştırmada dikkate alınacak ülkelere açıklık getiriliyor. Böylece pompada, tüketiciye aşırı kâr içeren fiyatların uygulanmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.*Hürriyet.
  • Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dalbeler ise Amerika'nın mevcut ticaret politikalarının son zamanlarda giderek daha korumacı bir hal aldığının altını çizdi ve bunun adil ticaret önünde Türkiye dahil diğer ülkeler için engel oluşturduğunu söyledi.*Amerika'nın Sesi.
  • Şirketlerin kayıtdışı varlıkları, yüzde 3 vergi ile kayıtlı hale getirilecek. Yeni düzenleme ile kayıtlarında yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar hakkında getirilen düzenleme ile yüzde 3 vergi beyannamesi verilmesi halinde çözüm getiriliyor.*Milliyet.
  • Neçirvan Barzani, Türkiye ile enerji alanında 50 yıllık anlaşma imzaladıklarını, sürenin daha da uzatılabileceğini bildirdi. İlk teslimatı tamamlanan Kuzey Irak petrollerinin bedeli Halkbank'a yatırılıyor.*Sabah.
  • İran ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi (KBY) arasında enerji anlaşması imzalandı. Yıllık 4 milyarlık ciro ile Erbil'in bölgedeki en büyük ikinci ticari partneri olan İran ile anlaşma imzalamasının, petrol piyasalarında yeni bir süreç başlatacağı ifade ediliyor. Anlaşma kapsamında, Kuzey Irak'tan İran'a ham petrol taşıyan 2 boru hattı döşenecek.*Milliyet.
  • Hisseleri Hong Kong Borsası'nda işlem gören Çinli kumarhane devi Amax International, KKTC'ye geliyor. Amax, Girne'deki Lara Park'tan hisse almak ve casinosunu işletmek için ETS Group'la masaya oturdu.*Sabah.
  • Adını ünlü uçak gemisi USS Enterprise'dan alan dünyanın en büyük araç kiralama şirketi Enterprise, Türkiye'ye demir attı. 1.4 milyon araçlık dev bir filoya sahip olan Enterprises, Türkiye'de Yes Oto Kiralama ile faaliyet gösterecek. Yes Oto Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özarslan Tangün, Enterprise'ın Irak ve Orta Asya'da franchise'ını aldıklarını belirterek, "2 bin 500 araçlık filomuz 5 yılda 20 bine ulaşacak" diye konuştu.*Sabah.
Yukarı