Basından Seçme Haberler

22.04.2014
  • ABD'de önümüzdeki üç ila altı aylık döneme yönelik görünümü ortaya koyan öncü göstergeler endeksi, yüzde 0.8 yükselirken, Şubat ayı verisi yüzde 0.5 artış şeklinde revize edildi.*BloombergHT.
  • Alman Maliye Bakanlığı ilk çeyrekte ılımlı hava koşulları ve güçlü iç taleple sanayi ve inşaat öncülüğünde güçlü olacağını açıkladı.
  • Fransız Hükümeti 2014 yılı için büyüme hedefini %1'e 2015 yılı için %1.7'ye ve 2016 için %2.25'e çıkaracak.*Les Echos.
  • Paris hükümetinin 50 milyar euroluk tasarruf paketi 29 Nisan'da mecliste oylanmaya hazırlanırken, iktidar, 35 milyar euroluk alternatif bir plan daha önerdi.*BloombergHT.
  • Japonya rekabetçiliği artırmak için önümüzdeki mali yıl kurumsal vergileri yüzde 2 ila 3 indirerek yüzde 25'li seviyelere düşürebilir.*BloombergHT.
  • Çin yönetimi yerel yönetimlerin artan borç seviyelerine rağmen yerel yetkililerin tahvil ihraçlarına onay verecek.
  • Çin Başbakanı Li'nin mevduat sigortası planı, kötü kredilerin arttığı dönemde ülkedeki tasarrufçuları rahatlatmayı hedefliyor. Öte yandan bu plan tahvil piyasasında, Li'nin bazı bankaların iflasına izin vermeye hazırlandığı spekülasyonlarını tetikliyor.*BloombergHT.
  • Merkezi yönetim brüt borç stoku mart sonu itibarıyla 598,2 milyar lira olarak gerçekleşti. Borç stokunun 409 milyar liralık bölümü Türk lirası cinsi, 189,2 milyar liralık bölümü ise döviz cinsi borçlardan oluştu.*BloombergHT.
  • Nisan ve mayıs sonu itibariyle dış ticarette sürprizlerin görülmeye başlanacağını belirten Zeybekçi, "Bunun hemen arkasından, yıl sonu itibariyle cari açıktaki iyileşme kendiliğinden dönüşmeye başlayacak" dedi.*Dünya.
  • Şubat ayında 1,16 milyar dolar uluslararası net doğrudan yatırım girişi olurken, yılın ilk iki ayındaki giriş 2,37 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.*Dünya.
  • Başbakan'ın ‘faizi düşür' çağrısı sonrası Merkez Bankası'nın ilk PPK toplantısı perşembe günü yapılacak. Analistler, faizde değişiklik beklemiyor. Zorunlu karşılıklara sınırlı faiz ödemesi yapılabilir.*Milliyet.
  • BDDK'nın 11 Nisan 2014 tarihli verilerine göre, bankacılık sektörü kredileri bir önceki haftaya göre %0,4 artarak 1,094 Milyar TL'ye yükselmiştir (Bir önceki hafta %1 daralmıştır). Bu haftaki artış ile beraber yıl sonundan bugüne kredi artışı %2,7, 52 haftalık kredi büyümesi ise %28,9 olarak gerçekleşmiştir. Kredi kartı hacmindeki düşüş bu haftada devam etmiş ve kredi kartı portföyü %0,5 azalmıştır. Kredi kartları yıl sonundan bugüne %5 daralış göstermiştir. Bu hafta ticari ve kurumsal kredilerinde %0,5 seviyesinde artış gerçekleşmiştir. Tüketici kredileri ise %0,3 artarak 253 Milyar TL'ye düşmüştür. Kredilerde yıl başından bugüne en büyük artış %6,6 ile taksitli ticari kredilerde olmuştur. Banka grupları bazında Özel bankalar ve Kamu bankalarının kredileri sırasıyla haftalık %0,4 ve %0,5 artmış, katılım bankalarının kredileri ise haftalık bazda değişmemiştir.
  • Enerji uzmanları ithalat ile enerji faturasını 4 - 5 milyar lira artırabileceği görüşünde. HES'lerdeki kapasite kaybının öncelikle doğalgazdaki atıl kapasitenin devreye alınmasıyla kapatılmaya çalışılacağına dikkat çeken uzmanlar, bunun da üretim maliyetlerini, dolayısıyla fiyatları artırabileceğini belirtiyor.*Dünya.
  • ABD Ticaret Bakanlığı Türkiye ve Meksika'dan ithal edilen çelik inşaat demirine anti damping önlemi aldı. Türkiye için %2.6'ya varan ek yükümlülük getirildi. Borsaya kote olan şirketlerin önleme tabi olmadığı görüldü.
  • Yılın ilk çeyreğindeki hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı, 4,7 milyar dolara ulaştı.*Dünya.
  • KANAL İstanbul, 3. havalimanı, şehir hastaneleri gibi projeler için getirilen Hazine garantisinde verilen garantilerin Resmi Gazete'de ilan edilmesi gerekmeyecek. 2001 yılı öncesine geri dönüş olarak nitelendirilen yeni Hazine garantisi sisteminde, krediyi alan şirket, kredi kusurundan dolayı sözleşmeyi fesih etse bile Hazine yüzde 85'ine garanti verecek. Sözleşmenin şirket kusuru dışındaki nedenlerle feshi halinde Hazine yüzde 100'üne garantör olacak.*Hürriyet.
  • Ukrayna krizi Türkiye'nin stratejik önemini yeniden gündeme getirdi. Rus doğalgaz devi Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Vekili Aleksandr Medvedev dün Ankara'ya geldi. 1 Ocak 2015'e kadar sürecek büyük gaz pazarlığı başladı. Türkiye ilk olarak Mavi Akım'dan gelen doğalgaz miktarının 16 milyardan 19 milyar metreküpe çıkarılması konusunda el sıkışırken, Ankara'nın en büyük talebi ise doğalgazda Rusya'dan ciddi bir indirim almak. Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Prensipte anlaşma sağladık. Rusya'dan özel sektör eliyle ve uygun fiyattan yeni bir kontrat ile doğalgaz almak için görüşeceğiz" dedi.*Sabah.
  • Batılı ülkelerin yaptırımları gevşettiği İran, rotayı Türkiye'ye çevirdi. BDDK'nın büyüme izni verdiği Bank Mellat'ın ardından iki banka daha başvurusunu yeniledi. Türkiye'ye gelmek için harekete geçen Bank Pasargad ve Tejarat Bank artacak ticaretten pay almayı hedefliyor.*Sabah.
Yukarı