Basından Seçme Haberler

09.04.2014
  • Kocherlakota istihdam piyasasındaki iyileşmenin yavaş olduğunu, ancak Fed'in işsizlikle mücadele için daha iyisini yapması gerektiğini savundu. Plosser önümüzdeki yıl atılması beklenen ilk faiz artış hamlesinin tamamen veriye bağlı olacağını söyledi.*BloombergHT.
  • Evans ise "Teşviki çok yakın zamanda geri çekmek büyük risk" ifadelerini kullanarak, ABD'de tüketicilerin 15 yıl öncesi gibi güçlü olmadığı savundu ve tüketicilerin geri gelmesinin zaman alacağını öngördü.*BloombergHT.
  • Alcoa'nın karı beklentileri karşıladı. Kardaki düşüşün nedeni alüminyum fiyatlarındaki gerileme olarak gösterildi.
  • IMF, ABD'nin daha güçlü büyümesinin, gelişen ülke piyasalarındaki zayıf toparlanmaya rağmen dünya ekonomisinin ayakta durmasını sağlayacağını bildirdi.*BloombergHT.
  • Weidmann ECB'nin düşük enflasyon riskine karşı hazır olduğunu ancak yan etkilerin hesaplanması gerektiğini belirtti.
  • Yunanistan hükümeti borç krizinin başladığı 2010 yılından sonra en ucuz borçlanmasını gerçekleştirdi. 4 yıl aradan sonra yapacağı ilk tahvil satışını bu hafta gerçekleştirmeye hazırlanan Yunanistan, tahvillerini sadece yabancı yatırımcılara ihraç edilecek.*Euronews.
  • BOJ'un genişlemesi ve Fed'in faiz artışı beklentisi ABD ve Japonya arasındaki faiz farkını yükseltmesiyle, yen daha da zayıflayabilir.*BloombergHT.
  • IMF Nisan ayı Dünya Ekonomik Görünüm Raporunda dünya iktisadi faaliyetinin gelişmiş ülkeler kaynaklı olarak toparlandığı ve toparlanmayı sürdüreceği belirtilirken, küresel büyümenin 3'te ikisinin geldiği gelişen ülkeler tarafında büyümenin önümüzdeki dönemde güçlü ihracat talebiyle destekleneceği belirtildi.
  • IMF raporunda Türkiye için büyüme tahmini 2014 ve 2015 için %2.3 ve %3.1'e revize edilirken bunda makro ihtiyati tedbirler, kurdaki ayarlama ve faiz artışıyla birlikte yavaşlayan iç talebin etkili olduğu belirtildi.
  • BDDK'nın yayınladığı taslak yönetmelikle, bankaların ücret ve komisyon geliri alabileceği kalemler belirlendi. Taslak yönetmeliğe göre, BDDK ücret ve komisyon gelirlerine tüm bankalar için bir standart getiriliyor ve belirlenen kalemlerin dışında bankaların ücret ve komisyon geliri almasına izin verilmiyor. Açıklanan taslakta öne çıkan noktalar ise; bankaların bir takvim yılı içerisinde ücret ve komisyon tutarlarında BDDK'nın onayı olmadan %20'nin üzerinde artış gerçekleştirememesi, bankaların hesap işletim ücretini, mevcut hesap sayısına bağlı olmaksızın vadesiz TL ve yabancı para hesapları olarak gruplandırarak her grup için ayrı ve bir adet olarak belirlemesi, kredi kartı limiti 5000 TL' nin altında olan kartlardan 25 TL üzeri kart ücreti alınmaması, kredi kartından nakit çekim işleminde komisyon alınmaması, konut ve tüketici kredilerinde alınacak komisyon tutarının kredi tutarının %0,5 ile sınırlı olması ve alınacak tutarın 500 TL' yi geçmemesi belirtiliyor. Ayrıca bankaların tüketici ve konut kredilerini yeniden yapılandırmasında işlem ücreti alınmayacağı taslakta belirtilmektedir. BDDK'nın ücret ve komisyon gelirlerine düzenleme yapması bekleniyordu ancak taslak düzenleme yürürlüğe girerse bankaların ücret ve komisyon gelirlerini azaltıcı yeni düzenlemeler getirdiğinden bankaların ücret ve komisyon gelirlerinde bir miktar kayıp yaşanmasına neden olacaktır. Bu sene kredi büyümesinin yavaşlaması ile beraber ücret ve komisyon gelirlerinin artış hızında azalma bekliyorduk, ancak taslak düzenleme mevcut hali ile yürürlüğe girerse ücret ve komisyon geliri artış hızında ek bir azalış yaşanabileceğini ve haberin şu aşamada bankalara etkisinin sınırlı negatif olacağını düşünüyoruz.
  • Türkiye'nin son yıllardaki en büyük enerji hamlesi olan Kuzey Irak anlaşması kapsamında gelecek gaz, BOTAŞ ve Turkish Energy Company'e (TEC) yılda yaklaşık 2 milyar dolarlık kâr sağlayacak. Kuzey Irak'ta üretilecek doğalgaz, 2017 yılından itibaren Türkiye'ye ihraç edilecek. 4 milyar metreküp ile başlayacak ihracatın, zaman içinde 20 milyar metreküpe kadar çıkması hedefleniyor.*Hürriyet.
  • TMSF'nin daha önce yaptığı açıklamaya göre 10 Nisan'da satış ihalesi yapılması beklenen BMC'nin ihalesi ertelendi. Yeni tarih 30 Nisan. Yapılması halinde pazarlık tarihi de 11 Nisan saat 11.00'den, 2 Mayıs saat 11.00'e uzatıldı.*Hürriyet.
  • Akaryakıtta tavan uygulaması tüketicinin 15 günde 150 milyon lira tasarruf etmesini sağladı. Akaryakıt devleri ise uygulamayla zarar ettiklerini savunarak mahkemeye gitmeye hazırlanıyor.*Milliyet.
  • GFMS'ye göre bakır piyasasında bu yıl beklenen fazla arz fiyatlar üzerinde baskı oluşturacak.
Yukarı